Linkuri accesibilitate

Dan Alexe: Cu aceste alegeri, „România intră într-o mult-așteptată normalitate, o normalitate meritată”


În România încă se mai numără voturile de la alegerile locale.

Mai sunt posibile răsturnări de situație, dar aceste alegeri marchează un nou trend politic. PSD e în cădere iar partidele de opoziție câștigă teren. Cum se văd aceste alegeri de la Bruxelles ? l-am întrebat pe corespondentul nostru, Dan Alexe.

Dan Alexe: „Paradoxul este că ele nu prea se văd. De fapt, ceea ce-i un lucru bun dintr-o perspectivă globală politică, europeană, să spunem, pentru că, în contextul actual și, în general, în funcționarea Uniunii Europene cu cât ești mai uitat, cu cât nu faci titlurile mari în ziare, cu atât situația ta e mai normală și mai încurajatoare. Eu aș spune, din perspectiva asta de la Bruxelles, că România intră în aceste alegeri, a intrat deja, însă acum e un semnal clar, jalon, intră într-o multașteptată normalitate, o normalitate meritată, pentru că, comparată cu situația din zonă, cu Ungaria, cu Bulgaria, cu Polonia, România este un elev foarte-foarte bun și acum sigur că din perspectivă răsturnată, românească, bucureșteană, asta fiind firea românului pusă pe cârpeală și pe pesimism, și pe fatalism, ne-am obișnuit cu ideea că România e rău văzută, că e ultimul din clasă. În realitate, aceste alegeri arată o foarte mare normalitate și aici aș relua paradoxul cu care am început – alegerile nu prea au fost acoperite de presa occidentală, nu sunt menționate de purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene ș.a.m.d., pentru că sunt de o uriașă normalitate. Până și faptul că au putut participa minoritari, imigranți...”

Europa Liberă: Cum ai defini această normalitate, repet, văzută de la Bruxelles?

Dan Alexe: „Ea este, așa cum o arată și definiția termenului „normalitate”, o intrare în rândul lumii, să spunem. De exemplu, am menționat acești candidați și politicieni regionali mărunți, de origine străină sau minoritari. Ei bine, România se încadrează perfect aici în legislația europeană, care spune foarte limpede că în alegerile regionale, locale, municipale ș.a.m.d. poate participa oricine care are acolo ședere regulată, acte, chirie, care stă de mai multă vreme; aici depinde de legislația națională, dar cineva, un străin care locuiește într-o țară a Uniunii Europene poate să candideze în alegerile locale. Deci, dincolo de perspectiva, să spunem, globală, europeană, România nu a făcut decât să se conformeze celui mai banal model de funcționare, ceea ce încă o dată e un lucru foarte încurajator.”

Europa Liberă: Sunt aceste dezbateri, aceste suspiciuni întețite de fraudă la mai multe sectoare din București, mai ales la Sectorul 1, unde candidata ce pare să câștige este franțuzoaica și europarlamentara Clotilda Armand? Cum vezi această încercare de fraudare?

Și încercările de fraudare sunt o parte din normalitate

Dan Alexe: „Și încercările de fraudare sunt o parte din normalitate, și ele nu sunt un specific românesc sau balcanic. Se fraudează enorm sau se încearcă măcar în alegerile locale în Italia, unde este o tradiție frauda electorală. La fel aș da un exemplu puțin cunoscut, dar uluitor pentru cine nu e familiarizat cu realitatea belgiană, Belgia este singura țară din Europa și una din puținele din lume care a avut un primar în Bruxelles vreme de 40 de ani. Sigur că legea îi permitea să-și reînnoiască mandatul la fiecare cinci ani, dar poate cineva crede că acele alegeri au fost într-adevăr libere și nefraudate vreme de patru decenii pentru același om? Și s-a încheiat mandatul doar cu moartea lui.”

Europa Liberă: Cum s-a ajuns la această normalitate în România? Ce crezi că explică această intrare în normalitate sau în modernitate, dacă vrei?

Dan Alexe: „Evident că asistăm la o schimbare de generații, asta este limpede. Și nu doar milenialii care încă mai puteau bascula într-o parte sau în alta, dar toți tinerii care nu au nicio memorie de amintire directă a comunismului, care s-au născut în jurul anilor 2000 sau imediat înainte, nu au niciun fel de prejudecată, au devenit mult mai europeni, să spunem, chiar dacă sună banal. Apoi uriașa emigrație românească, acele milioane de oameni care au mers toți tineri și care au întâlnit și cunoscut o altă realitate, chiar dacă au familii mai recente la deschiderea spre lume lăsate acasă, ei se întorc și încetul cu încetul se petrece și acolo o schimbare. Și desigur aș adăuga aici și uriașa dezvoltare a internetului, a rețelelor sociale, România fiind, cum toată lumea știe, un caz aparte, adică România și Coreea de Sud se află în vârful performanțelor internetului, totul în mod paradoxal favorizat și de lipsa infrastructurilor la căderea comunismului, ceea ce a permis introducerea de la zero a unor infrastructuri extraordinar de moderne pentru internet și rețelele sociale. Așa că, una peste alta, este o schimbare de generații care e evident ireversibilă și nu putem decât să o constatăm.”

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG