(live video) Future of Democracy. Cum să înțeleagă cetățenii că țara le aparține: „Nu aștept guvernul să rezolve problemele, eu sunt guvernul”

Screen Shot 2020-09-29 at 17.27.52

Kevin Allen, chief community officer la OpenExO, a vorbit la conferința online Future of Democracy despre puterea comunității de a distribui un scop masiv transformator la nivel de organizație sau țară așa încât să adune în jur cât mai mulți oameni care cred în el și care devine motorul ce pune în funcțiune acea comunitate. Mai mult, Kevin s-a referit și la modul în care comunitățile de cetățeni își atribuie o țară ca fiind a lor, cum e percepția generală acum și cum de fapt ar trebui să fie.

Tehnologiile alimentează multe schimbări. Dacă înainte de inventarea tiparului, pe când democrațiile nu existau în forma în care le știm acum, oamenii nu aveau acces la informații și trebuiau să creadă în ce spune regele sau preotul, iar majoritatea trăiau în sărăcie, după ce cărțile au început să fie publicate în masă, am ajuns treptat la regimuri democratice, explică Kevin.

Multe dintre tehnologii apar și dispar la fel de repede, pentru că schimbările au loc foarte rapid. Democrațiile, în schimb, sunt încete, conduse de elite și se schimbă greu. În ciuda faptului că inovațiile se mișcă rapid, democrațiile dezvoltă imunitate față de acestea și nu vor să se schimbe. Kevin a adus și un exemplu din alt domeniu pentru a-și susține argumentul.

De la inventarea primei camere digitale în 1975, Kodak treptat realiza orice tehnologie relaționată cu fotografia digitală. Pe atunci, compania estima că va dura 20 de ani până calitatea fotografiilor se va îmbunătăți. Cu toate acestea, aceasta nu a luat parte prea mult la valul de schimbări și inovații, ceea ce a dus la falimentarea companiei în 2012. Organizațiile trebuie să facă uz de tehnologiile care apar, explică Kevin.

Un punct cheie pentru a realiza acest lucru este întrebarea: „Care este scopul masiv transformator al organizației (MTP)?”. Această întrebare trebuie să și-o pună orice organizație, orice oraș sau țară. Scopul va fi mereu în vârful piramidei necesităților, pentru că el reprezintă inima unei afaceri sau a unei țări. MTP-ul trebuie să fie ceva în jurul căruia toată lumea din organizație gravitează.

„În jurul acestui MTP se organizează comunități. Dacă o comunitate crede cu tărie în acest scop, acesta va perpetua și va aduna și alți oameni din exterior în jurul său. Democrația trebuie să funcționeze la fel. În fond, democrația trebuie să fie despre cum oamenii au dreptul la exprimare. Deși noi folosim un sistem de reprezentare în cadrul democrației, sistemul trebuie să fie despre comunitatea din jur care este împuternicită de MTP-ul în care crede și pe care-l promovează”, explică oratorul.

Cum să înțeleagă cetățenii că țara le aparține

Ceea ce Kevin a spus mai sus înseamnă că cetățenii trebuie să înțeleagă că țara este a lor, la fel și democrația. „De obicei, oamenii se identifică deschis cu țara lor la ocazii speciale, la sărbători patriotice în care doresc să-și exprime mândria de apartenență. În schimb, în procesele de zi cu zi se implică mai puțin. Când văd ceva în neregulă, ei nu raportează, când întâlnesc gunoi pe stradă, nu-l strâng. Ei așteaptă ca aceste lucruri să fie făcute de guvern, dar, de fapt, ei înșiși sunt guvernul și trebuie să se poarte ca și cum democrația le-ar aparține. Această țară e mea și trebuie să fac ceva ca ea să prospere, nu aștept guvernul să rezolve probleme, pentru că eu sunt guvernul.”

Kevin a subliniat și ideea comunităților mici care sunt mai ușor de mobilizat, în mare parte și datorită abundenței în democrație, despre care a povestit la începutul conferinței, Salim Ismail.

„Abundența în democrație înseamnă că avem o abundență de informații. Tot ce trebuie să știi e la dispoziția ta oriunde ești. Da, putem avea în această abundență și fake news, dar pe baza acestui acces putem face decizii independente, care nu sunt centralizate de guvern. Finalmente, și abundențele din alte domenii sunt legate tot de democrație”, a adăugat Kevin.

Poți urmări conferința live mai jos.

În cadrul conferinței se abordează subiecte actuale despre cum noile tehnologii afectează peisajul politic și social. Accentele vor fi puse pe impactul crizei COVID-19 asupra încrederii în Open Data și alte tehnologii ca bază pentru securitate, progres și cooperare socială. Tot aici vor fi discutate soluțiile pentru organizații și comunități de cetățeni activi, care luptă pentru democrație și idei pentru alegeri, o industrie transformată sub influența tehnologiei.

Evenimentul este organizat de VoteMeApp, cu sprijinul Fundației Friedrich Naumann România și Moldova, Digital Communication Network și OpenExO.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente