‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
11.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleExpert: Seceta din acest an afectează esențial calitatea prunelor din sezonul următor

Expert: Seceta din acest an afectează esențial calitatea prunelor din sezonul următor

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Seceta și arșița înregistrate în acest sezon vor avea efecte negative asupra recoltei de fructe din următorul an. În special, ar putea fi afectată calitatea comercială a sâmburoaselor.

Potrivit lui Ananie Peșteanu, expert în pomicultură, în o bună parte din livezile de sâmburoase în care nu a fost realizată irigarea, a fost influențat negativ procesul de diferențiere a mugurilor de rod.

În aceste condiții, în următorul sezon va fi mai des întâlnit fenomenul de fructe duble la prun, dar și cicatrice formate pe fructe.

„În fenofaza de diferențiere a mugurilor de rod au fost înregistrate temperaturi înalte și lipsă de umiditate. Evident, acest lucru influențează negativ procesul, însă vom putea analiza consecințele abia la sfârșitul lunii noiembrie. În acest sezon, seceta a afectat procesul de diferențiere la sâmburoase, în special la specia prun. Fenomenul a contribuit la formarea, în timpul diferențierii, a două pistiluri, ceea ce ar însemna formarea mai multor fructe duble în următorul sezon. În cazul în care un ovar nu a fost fecundat, acesta se usucă, iar pe fructe rămân cicatrice, care, iarăși reduc aspectul comercial al fructelor. Fenomenul a fost deja întâlnit în mai multe livezi în acest an, însă, în următorul sezon, astfel de fructe ar putea fi mult mai multe”, a menționat pentru Agrobiznes Ananie Peșteanu.

Potrivit expertului, în acest sezon soiurile Stanley, Top Star și Bluefree au format foarte multe fructe duble.

Pe lângă prun, fenomenul de formare a două pistiluri mai poate fi întâlnit, dar totuși mai rar, la cais și piersic.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›