‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
16.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleIon Grosu, fermier: În acest an, ne bucurăm de recolta bună de cartofi

Ion Grosu, fermier: În acest an, ne bucurăm de recolta bună de cartofi

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Pe o suprafață de 30 de hectare, Victor Grosu împreună cu familia sa produce legume la Drochia. Fiind un an foarte complicat atât din punct de vedere al condițiilor climaterice, care au afectat o bună parte din recoltă, cât și incertitudinii create inițial pe piață, fermierul se bucură de recoltele pe care le-a obținut.

„Producem ceapă, cartofi, usturoi și pepene verde. Vindem o parte din producție intermediarilor, dar și comercializăm direct. Produsele noastre ajung pe piața locală. Cea mai mare problemă, la moment, este insuficiența brațelor de muncă. Recoltarea cartofilor deja am finalizat-o, iar acum căutăm cui să-i vindem. Cred că, în condițiile acestui an, cele mai profitabile culturi sunt cartoful și usturoiul. Per general, este profitabil să produci și ceapă, însă în acest sezon aceasta nu prea este solicitată”, ne-a spus Ion Grosu, feciorul fermierului.

Au un depozit în care păstrează producția temporar, însă acesta nu este utilat pentru păstrarea de lungă durată. Astfel, familia Grosu nu poate stabili parteneriate cu supermarketurile din țară, cu toate că își dorește.

Irigă, practic, toate câmpurile pe care produc legume. Cu toate acestea, seceta a afectat foarte mult recoltele.

„Este un an foarte problematic, am reînsămânțat câmpurile cu pepene verde, pepene galben pentru că seceta ne-a distrus plantele, chiar dacă realizăm irigarea. Spre regret, nici a doua oară nu s-au format dezvoltat suficient aceste culturi și le vom vinde doar pentru procesare. Am început cu o suprafață mică și, puțin câte puțin, ne-am extins. Sperăm să fie totul bine și să ne extindem afacerea în continuare. Pe piața locală am putea vinde profitabil, dacă ar interveni și statul cu mecanisme de susținere a producătorilor autohtoni. Noi mergem înainte pentru că dorim să dezvoltăm o afacere frumoasă acasă, a conchis Ion Grosu.

Toate legumele produse de familia Grosu sunt comercializate pe piața locală, ajungând, prin intermediari, și la piețele din Chișinău.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›