‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 27 martie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFermier: Am avut pierderi de grâu și porumb de 100 % la hectar, dar...

Fermier: Am avut pierderi de grâu și porumb de 100 % la hectar, dar n-am primit nici o compensație de la stat

‹ adv ›
‹ adv ›

A avut pierderi de grâu și porumb de 100 % la hectar, dar n-a primit nici o compensație de la stat. Este vorba de Tudor Zmeu din localitatea Roșcani raionul Anenii-Noi. Fermierul gestionează în jur de 600 de hectare pe care crește grâu, porumb, floarea-soarelui.

„La grâu statul a refuzat să ne acorde compensații, deși am pierdut toată roada în acest an. Ni s-a spus că Direcția Agricolă Raională nu a transmis la timp, informația privind pierderile constate, la AIPA. Eu am avu toate actele necesare în regulă, întocmite la timp”, zice fermierul.

Indignat, fermierul spune că nu doar grâu n-a obținut în acest an. În cazul porumbului situația e similară.

„Porumb tot n-am obținut. Floarea-soarelui am recoltat 900 de kilograme la hectar. În ambele cazuri avem câte 200 de hectare. Nu știm dacă mai obținem ceva la culturile de grupa a doua. Actul de constatare a pierderilor a fost întocmit, dar regulamentul de acordare a banilor nu-i și nici bani încă n-au fost identificați”, afirmă agricultorul.

„N-au acordat compensații la toți agricultorii afectați de secetă. Pe unii i-au tăiat din liste. Și nu sunt singurul agricultor în această situație, mulți n-au primit aceste compensații, deși erau în liste”, zice Tudor Zmeu.

Amintim că statul a alocat 300 de milioane de lei pentru a compensa pierderile agricultorilor afectați de secetă în cazul culturilor de grupa întâi. Au menționat, în nenumărate rânduri, că toți cei care au înregistrat pierderi mai mari de 60 la sută din roadă vor primi bani. Este vorba  de 1500 lei pentru un hectar cu grâu de toamnă. Pentru un hectar de orz de toamnă – 1530 lei, rapița – 2100 lei, terenuri reînsămânțate – 1620 lei, plantații pomicole – 3800 lei, legume – 2 000 lei şi de viță de vie –3 000 de lei.

Între timp, direcțiile agricole raionale au evaluat pierderile în cazul culturilor de grupa a doua. Dar rezultatele nu au fost publicate nici până la ora actuală și nici bani nu au fost identificați pentru a compensa pierderile agricultorilor.

Amintim, că seceta și înghețurile de primăvară au afectat, potrivit estimărilor făcute de Ministerul Agriculturii 215 mii ha: în proporție de 25% în Nord și până la 60-80% în centrul și sudul țării. Iar 19 mii hectare de terenuri puternic afectate, inclusiv – 10,3 mii de hectare cu grâu, au fost reînsămânțate.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii