„Armenia și Azerbaijan - partenere tradiționale ale Moldovei”. Apelul MAEIE către cele două țări, după reizbucnirea confruntărilor armate

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene urmărește cu îngrijorare reluarea ostilităților pe linia de contact a conflictului din Nagorno Karabah, se anunță într-un comunicat, care a fost postat și în limba engleză, pe pagina de twitter a ministrului Oleg Țulea.

Foto: aniarc.am

„Chemăm la detensionarea situației, inclusiv prin valorificarea plenară a formatelor stabilite de dialog. Pacea și securitatea în regiune sunt de o importanță vitală pentru dezvoltarea și prosperitatea ambelor țări și popoare - partenere tradiționale ale Moldovei”, menționează ministrul de Externe, Oleg Țulea, în mesajul său.

Mesajul ministrului de Externe, Oleg Țulea, în legătură cu reluarea ostilităților între Armenia și Azerbaijan / Sursa:Twitter

Conflictul militar dintre Armenia și Azerbaidjan pe seama regiunii disputate Nagorno-Karabakh s-a reaprins, iar cel puțin un elicopter azer a fost doborât în cea mai recentă confruntare dintre cele două țări. De asemenea, portalul de știri Interfax scrie că Armenia a instituit stare de război.

Ministrul Apărării din Armenia a declarat că Azerbaidjan a lansat un atac asupra zonelor locuite de civili, inclusiv asupra capitalei regionale Stepanakert, duminică, la ora locală 8:10. Oficialul a spus că forțele armene au doborât două elicoptere și trei drone azere, distrugând și trei tancuri.

Între timp, Azerbaidjan a anunțat „o contra-ofensivă de-a lungul frontului, pentru a opri activitatea forțelor armene și protejarea populației civile".

Astăzi, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a anunțat că forțele armate armene au pierdut peste 550 de oameni, morți și răniți, în timpul luptelor de pe linia de contact de duminică.

Conflictul dintre cele două țări datează din perioada Uniunii Sovietice

Conflictul dintre cele două țări există de zeci de ani, însă s-a intensificat în ultimele luni. Ambele țări au făcut parte din Uniunea Sovietică. De peste 40 de ani, Armenia și Azerbaidjan au o dispută în ce privește regiunea separatistă Nagorno-Karabakh, recunoscută la nivel internațional ca făcând parte din Azerbidjan, dar controlată de etnicii armeni.

Luptele petrecute la granița dintre cele două țări în luna iulie au dus la moartea a peste 16 oameni, printre care și un general azer, declanșând manifestanții de amploare în capitala azeră Baku. Oamenii ieșiți în strada au cerut mobilizarea armatei și recapturarea regiunii Nagorno-Karabah.


Pub