Reacția lui Putin, după reizbucnirea conflictului dintre Armenia și Azerbaijan. De ce este îngrijorat liderul de la Kremlin

Preşedintele Federației Ruse, Vladimir Putin, cere încetarea noilor confruntări dintre separatiştii din Nagorno-Karabah, susţinuţi de Erevan, şi forţele azere, cele mai grave din regiune din 2016, informează Agerpres, cu referire la AFP. Aceasta este prima reacție a liderului de la Kremlin la conflictul dintre Armenia și Azerbaijan.

Foto: bloomberg.com

„Este important să depunem toate eforturile necesare pentru a evita o escaladare a confruntării, dar este esenţial să se pună capăt ostilităţilor”, a spus Putin, citat într-un comunicat al Kremlinului, transmis după ce liderul rus a vorbit la telefon cu premierul armean, Nikol Pașinian.

„Partea rusă a exprimat îngrijorări serioase faţă de reluarea luptelor pe scară largă”, se mai spune în comunicatul care nu dă alte detalii.

Conflictul militar dintre Armenia și Azerbaidjan pe seama regiunii disputate Nagorno-Karabakh s-a reaprins, iar cel puțin un elicopter azer a fost doborât în cea mai recentă confruntare dintre cele două țări. De asemenea, portalul de știri Interfax scrie că Armenia a instituit stare de război.

Ministrul Apărării din Armenia a declarat că Azerbaidjan a lansat un atac asupra zonelor locuite de civili, inclusiv asupra capitalei regionale Stepanakert, duminică, la ora locală 8:10. Oficialul a spus că forțele armene au doborât două elicoptere și trei drone azere, distrugând și trei tancuri.

Între timp, Azerbaidjan a anunțat "o contra-ofensivă de-a lungul frontului, pentru a opri activitatea forțelor armene și protejarea populației civile".

Ministerul Apărării azer a raportat că bombardamentele puternice desfășurate de Armenia asupra unor sate au dus la moartea sau rănirea unor civili. Totodată, infrastructura locală a fost afectată.


Pub