Cum funcționează tehnologia care controleaza vise și care-i scopul, de fapt, pentru ea

Oamenii de știință MIT au descoperit cum să îți manipuleze visele, combinând o aplicație cu un dispozitiv de urmărire a somnului numit Dormio. În noul lor studiu, cercetătorii au reușit să introducă anumite subiecte în visele unei persoane, cu rezultate destul de bizare.

Foto: playtech.ro

Pentru a face acest lucru, cercetătorii de la Fluid Interfaces MIT Media Lab – un grup care dezvoltă sisteme portabile și interfețe pentru a spori abilitățile cognitive – au folosit o tehnică numită incubare vizată (TDI).

Studiile anterioare au arătat că, în timpul unei stări de vis, cunoscută sub denumirea de visare lucidă, în care persoana care visează este conștientă de faptul că visează, ea pot folosi această conștientizare pentru a-și modela în mod conștient aspecte ale visului. TDI profită de un stadiu de somn timpuriu, cunoscut sub numele de hipnagogie, pentru a obține un rezultat similar (deși nu chiar „controlează” visele pe deplin), au declarat cercetătorii pentru Live Science.

Visarea ghidată ar putea fi utilizată pentru a stimula creativitatea sau pentru a confrunta sursele de stres și traumele

În timpul hipnagogiei – o stare de vis semi-lucidă care apare în timpul apariției somnului – TDI a introdus „informații țintite” unei persoane care doarme, „permițând încorporarea directă a acestor informații în conținutul visului”, au scris oamenii de știință într-un nou studiu, publicat în revista Consciousness and Cognition, citează Playtech. Astfel, au realizat experimente de vis prin efectuarea „trezirilor în serie”, în timpul sesiunilor de somn pe timpul zilei, la 25 de participanți.

Astfel, subiecții au înregistrat mai întâi solicitări audio într-o aplicație, cum ar fi „nu uitați să vă gândiți la un copac” și „nu uitați să vă observați gândurile”, apoi s-au pregătit pentru somn, potrivit studiului.

Un dispozitiv de urmărire purtat la mână a monitorizat ritmul cardiac al subiectului, modificările electrice de pe suprafața pielii și cantitatea degetelor pe care le-au îndoit sau relaxat, pentru a detecta când a intrat în hipnagogie și, prin urmare, a fost „deschis la influență din exteriorul semnalelor audio” a spus autorul principal al studiului, Adam Haar Horowitz.

Trackerul de somn Dormio a comunicat cu aplicația „care furnizează sunet la orele corecte și înregistrează sunetul rapoartelor de vis”, a declarat Haar Horowitz pentru Live Science. „Pur și simplu, oamenii ne spun dacă solicitările apar în visul lor”, a adăugat Haar Horowitz. „Adesea, acestea sunt transformate – un copac devine o mașină în formă de copac – dar încorporarea directă este ușor identificată”.

Ce au descoperit oamenii de știință în urma experimentului

Oamenii de știință au descoperit că 67% din rapoartele de vis ale subiecților menționau vise care încorporau un copac. „Am urmărit rădăcinile cu cineva și rădăcinile mă transportau în diferite locații”, și-a amintit un participant. Un altul a menționat „un copac din copilăria mea, din curtea mea”. Același subiect, în trezirile ulterioare, a descris „copacii despicându-se în bucăți infinite” și „un șaman, așezat sub copac cu mine, îmi spune să merg în America de Sud”.

Deși unele vise au loc în timpul hipnagogiei, cele mai multe vise se întâmplă în timpul somnului cu mișcare rapidă a ochilor (REM). Înainte ca creierul să atingă somnul REM, acesta trece prin trei etape ale somnului non-REM. În primul rând, este trecerea de la veghe la somn, când are loc hipnagogia. Acesta este urmat de somnul ușor și apoi, în cele din urmă, de somn profund, potrivit Institutului Național de Sănătate (NIH). Pe tot parcursul nopții, un om va trece de câteva ori prin somnul REM și non-REM, spune NIH.

Visele din timpul somnului REM pot fi realiste, bizare sau intense și, de cele mai multe ori, visătorul le va experimenta pasiv. Cu toate acestea, uneori un visător se poate regăsi într-un vis lucid, în care își dă seama că visează. În această stare neobișnuită de conștientizare, somnul ar putea fi capabil să manipuleze evenimentele din visul lor, potrivit Enciclopediei Neuroștiinței (Elsevier Ltd., 2009).

Astfel de experiențe sunt rare însă. Într-o populație, doar aproximativ jumătate dintre oameni vor fi experimentat vreodată vise lucide, conform cărții „Principiile și practica medicinii somnului”. Dintre acești indivizi, aproximativ 20% au vise lucide lunar și aproximativ 1% au vise lucide de mai multe ori pe săptămână. Această tehnică ar putea fi benefică pentru indivizii ce suferă de anumite tulburări, cum ar fi insomniile, PTSD-ul sau traume nerezolvate.


Pub