Conflictul din Nagorno-Karabakh: Peste 550 de morți și răniți în Armenia, în urma confruntărilor armate cu Azerbaidjanul

Ministerul Apărării din Azerbaidjan anunță că forțele armate armene au pierdut peste 550 de oameni, morți și răniți, în timpul luptelor de pe linia de contact de duminică, scrie interfax.az.

Foto: www.arabnews.com

„Potrivit informațiilor primite, forțele armate armene au suferit daune grave în timpul luptelor de duminică. În special, armata azeră a distrus 22 de tancuri și alte vehicule blindate grele, 15 unități ale sistemului de rachete antiaeriene OSA, 18 drone, 8 instalații de artilerie, 3 depozite de muniție, a ucis (inclusiv rănit) mai mult de 550 de militari ", - a declarat Ministerul Apărării din Azerbaidjan pentru agenția Interfax-Azerbaidjan.

În urma informațiilor oferite , în timpul ostilităților în direcția satului Talish, comandantul batalionului de asalt aerian din Armenia, locotenent-colonelul Lernik Babayan, a fost ucis, iar personalul unității militare aflate sub comanda sa a suferit pierderi serioase.

„Datorită numărului mare de răniți din armata armeană, există o lipsă de locuri în spitalele militare și spitalele civile, precum și o lipsă de rezerve de sânge în banca de sânge. Partea armeană, ca întotdeauna, ascunde publicului pierderile reale ale armatei sale ”, subliniază Ministerul Apărării din Azerbaidjan.

Amintim că ieri Armenia a declarat legea marţială şi a dispus o mobilizare totală a armatei în urma confruntărilor din regiunea disputată Nagorno-Karabah cu Azerbaidjanul.

Armenia susţine că Azerbaidjanul a comis un atac aerian şi de artilerie asupra regiunii Nagorno-Karabah, în timp ce partea azeră afirmă că nu a făcut altceva decât să răspundă la o agresiune a forţelor armene, care - potrivit autorităţilor de la Baku - au lansat atacuri „deliberate şi ţintite” de-a lungul liniei frontului.

La rândul lor, autoritățile azere au anunțat că au fost capturate șase localități aflate anterior sub controlul Armeniei, conform AFP.

„Ne apărăm teritoriul, cauza noastră este corectă!”, a declarat preşedintele azer Ilham Aliev într-un mesaj către conaţionalii săi.

Într-o reacţie la ultimele evenimente din Nagorno-Karabah, armata azeră a anunţat că nu este necesară o mobilizare totală întrucât ea dispune de suficient personal militar.

Cele două ţări din Caucaz au o dispută de lungă durată asupra Nagorno-Karabah, regiune aflată pe teritoriul azer, dar populată majoritar de etnici armeni. Deşi în 1994 a fost încheiat un acord de încetare a focului, în mod frecvent Armenia şi Azerbaidjanul se acuză reciproc de atacuri în Nagorno-Karabah şi de-a lungul frontierei dintre ele.

Conflictul dintre cele două țări datează din perioada Uniunii Sovietice

Conflictul dintre cele două țări există de zeci de ani, însă s-a intensificat în ultimele luni. Ambele țări au făcut parte din Uniunea Sovietică. De peste 40 de ani, Armenia și Azerbaidjan au o dispută în ce privește regiunea separatistă Nagorno-Karabakh, recunoscută la nivel internațional ca făcând parte din Azerbidjan, dar controlată de etnicii armeni.

Luptele petrecute la granița dintre cele două țări în luna iulie au dus la moartea a peste 16 oameni, printre care și un general azer, declanșând manifestanții de amploare în capitala azeră Baku. Oamenii ieșiți în strada au cerut mobilizarea armatei și recapturarea regiunii Nagorno-Karabah.


Pub