Vine iarna: Furnizorii de gaze naturale se pregătesc pentru sezonul rece al anului

Pregătirea ramurii de gaze naturale către sezonul toamna-iarna a fost discutată în cadrul unei ședințe, desfășurate în regim online, convocată de Președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz” Vadim Ceban.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit serviciului de presă al întreprinderii, la eveniment au participat membrii Consiliului de Administrație, conducerea mai multor direcții, precum și directorii celor 12 întreprinderi de distribuție și a companiei de transport de gaze naturale.

Potrivit acestora, procesul de pregătire se desfășoară în regim normal și va fi executat în termenele stabilite. Printre direcțiile prioritare a fost menționată necesitatea recuperării datoriilor debitoare, precum și contracararea furturilor de gaze naturale.

O alta sarcină importantă, subliniată în cadrul ședinței, se referă la executarea Programul investițional al grupului companiilor „Moldovagaz”, inclusiv extinderea rețelelor de distribuție a gazelor naturale. Anterior bugetul proiectului respectiv a fost majorat de la 18 până la 52 milioane de lei.

Totodată, a fost dezbătută și implementarea Pachetului energetic III al UE în Republica Moldova. Printre altele, acesta presupune asigurarea independenței juridice și financiare a întreprinderii de transport de gaze naturale „Moldovatransgaz”.

„Regulile se schimbă pentru toți, piața precedentă deja nu va fi. Urmează luptă de concurență și noi suntem obligați să facem fața situației”, a menționat Vadim Ceban.

Potrivit datelor SA „Moldovagaz”, consumul gazelor naturale în perioada toamnă-iarnă depășește 80% din volumul anual.


Pub