28 septembrie 2020. COVID-19, PE SCURT: 319 cazuri noi de infectare și 16 decese. Printre victime, doi medici

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

16 decese. Printre victime – doi medici

  • Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre decesul medicului neurolog Liudmila Smirnova, de 65 ani, care a activat timp de 35 de ani la Institutul Mamei și Copilului, dedicându-se cu profund devotament și responsabilitate sistemului medical. Liudmila Smirnova a fost internată pe 20 iulie la Spitalul Clinic Republican, cu COVID-19, iar pe 12 august a fost testată negativ la infecție. Totodată, a fost anunțat decesul medicului Ion Vasilache, de 78 ani, directorul Centrului de Sănătate Rudi, Soroca, care a fost internat pe 22 septembrie la Spitalul Raional Soroca, pe 23 septembrie fiind testat negativ la COVID-19. „Exprimăm sincere condoleanțe familiei și apropiaților. Dumnezeu să-l odihnească în pace!” În total, astăzi 16persoane au fost răpuse de COVID-19.

REMDESIVIR a ajuns în Moldova

  • Preparatul Remdesivir, utilizat în tratarea pacienților cu COVID-19, a ajuns în premieră în Republica Moldova. Preparatul Remdesivir, cu denumirea comercială Covifor este produs de compania farmaceutică de renume mondial Hetero Healthcare Ltd, ce deține licență de producere din partea companiei americane Gilead, ce a dezvoltat medicamentul. Remdesivir este unul din medicamentele pe care îl așteptam demult, fiind și primul medicament autorizat de SUA și UE pentru tratamentul COVID-19. Acesta a fost depozitat la depozitul companiei Dita EstFarm. Anterior, directorul general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Eremei Priseajniuc, a declarat că preparatul va fi distribuit spitalelor după ce CAPCS va organiza o licitație publică.

Chișinău: Distanța fizică dintre elevi a fost modificată de la 1,5 m la 1 m, iar lecțiile vor dura din nou 45 de minute

  • Conform deciziei Comisiei Naţionale Extraordinare, distanța fizică dintre elevi în instituțiile de învățământ a fost modificată de la 1,5 m la 1 m. Astfel, fiecare elev va ocupa zilnic același loc în bancă la o distanță de cel puțin un metru față de ceilalți. „Această modificare oferă posibilitate instituțiilor școlare să reconfigureze spațiile, incluzând mai mulți elevi în procesul educațional, iar managerii instituţiilor de învăţământ urmează să identifice, la necesitate, spaţii suplimentare pentru desfăşurarea procesului educaţional”, a menționat primarul de Chișinău Ion Ceban. Totodată, durata orelor va fi de 45 de minute şi nu 30, cum era până acum în unele instituţii de învăţământ.

Igor Dodon: Activitatea agenților economici și a instituțiilor de învățământ nu va fi sistată din cauza COVID-19

  • Autoritățile nu examinează posibilitatea de a stopa activitatea agenților economici și a instituțiilor de învățământ din cauza situației legate de COVID-19, a anunțat președintele Igor Dodon, după ședința săptămânală cu participarea premierului și a președintelui Parlamentului. „Noi nu examinăm posibilitatea de a stopa activitățile economice. Trebuie să dăm posibilitate agenților economici să activeze. Vom gestiona situația în continuare. Același lucru se referă și la sistemul educațional. Nu examinăm la etapa aceasta, ținând cont de cifrele pe care le avem, posibilitatea de sistare a procesului educațional”, a spus președintele. Totodată, șeful statului a spus că, deși autoritățile sunt îngrijorate de creșterea numărului de cazuri de săptămâna trecută, „sistemul medical este pregătit, face față acestei situații”. „Rata de ocupare în spitale este de 40% pentru copii și pentru maturi – 75%. Astfel, situația este gestionată. Mai mult, suntem asigurați cu tot ce este necesar, medicamente, teste, consumabile”, a precizat Igor Dodon. Președintele a mai anunțat că mai multe cazuri de COVID – 19 au fost înregistrate și în Parlament. „Avem mai multe cazuri de COVID-19 și în Parlamentul R. Moldova. Sunt mai mulți deputați testați pozitiv, astfel conducerea Legislativului urmează să ia decizii în acest sens”.

Atenție! Cetățenii care vor să călătorească în Ucraina vor prezenta polița de asigurare și testul COVID-19

  • Ambasada Republicii Moldovala Kiev a anunțat că începând de astăzi cetățenii moldoveni vor putea să intre în Ucraina, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean, cu respectarea următoarelor cerințe: prezentarea obligatorie la punctul de trecere a poliței de asigurare, care va servi drept garanție pentru achitarea cheltuielilor legate de tratarea coronavirusului COVID-19; prezentarea la punctul de trecere a rezultatului negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR) efectuat în laboratoarele din Republica Moldova nu mai târziu de 48 ore de la data traversării, într-o limbă de circulație internațională (preferabil în limba rusă sau engleză). Cetățenii Republicii Moldova care nu vor prezenta la punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR) vor fi obligați să se izoleze la domiciliu (la rude, prieteni, spații arendate) sau să fie plasați în carantină (spații de observație) pe o perioadă de 14 zile, cu instalarea aplicației „Acțiune acasă” în telefonul mobil personal.„ Tranzitarea teritoriului Ucrainei în ambele sensuri de către cetățenii Republicii Moldova, fără plasarea în autoizolare (observare) pentru o perioadă de 14 zile, poate fi realizată în baza prezentării unei dovezi a faptului că tranzitarea va fi efectuată pe parcursul a două zile (drept exemplu poate servi biletul de călătorie cu autocarul, biletul de cătorie cu avionul) și a poliței de asigurare pentru achitarea cheltuielilor legate de tratarea coronavirusului COVID-19”, precizează Ambasada R.Moldova în Ucraina.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în Republica Moldova, a ajuns la 50 875

  • 1209 cazuri noi de infectare au fost înregistrate în zilele de sâmbătă și duminică în Republica Moldova. Sâmbătă, a fost confirmat cel mai mare număr de infectări de la începutul pandemiei – 868 cazuri. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 50 875 cazuri. În total, în cele două zile de odihnă au fost procesate 4011 teste. Totodată, 23 de persoane au fost răpuse de noul Coronavirus. Alte 819 persoane au fost vindecate și externate. În total, 37 842 persoane au fost tratate de COVID-19.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.