Trei știri bune din Moldova: Echipa Moldova.org la #RacefortheCure, școala unde poți învăța să împletești pănuși și „ce facem cu frunzele?”

Echipa Moldova.org s-a alăturat inițiativei #RacefortheCure, care luptă împotriva cancerului

Trei kilometri alergați sau la mers, 105 euro și împlinirea de la gândul că acești bani vor fi donați comunității Run Pink Moldova, pentru sprijinirea femeilor care luptă împotriva cancerului mamar. Acestea sunt rezultatele echipei Moldova.org care s-a alăturat inițiativei Race for the Cure. Astfel, în zilele de sâmbătă și duminică șase jurnaliste din redacția Moldova.org au alergat sau au mers 3 kilometri, la Madrid, Amsterdam, în parcul Dendrarium sau în centrul orașului Chișinău pentru a aduna fonduri pentru comunitatea Run Pink Moldova. Aceasta organizează tabere de recuperare pentru supraviețuitoare, dar și oferă susținere pentru femeile care trec prin această luptă grea. La îndemnul nostru, mai mulți oameni din comunitatea Moldova.org au donat pe acest link link. Precizăm că aproape zece mii de moldovence în prezent luptă cu cancerul mamar. Cel mai frecvent sunt afectate femeile cu vârsta de peste 50 de ani.

O școală inedită, unde poți să înveți tradiția împletitului pănușilor de porumb, s-a deschis în Râșcova

O școală de revitalizare a tradiției împletitului pănușilor de porumb s-a deschis în localitatea Râșcova, Criuleni. Școala urmează să funcționeze în cadrul EcoVillage Moldova din Râșcova și să admită drept elevi atât copii, cât și adulți. „Instruirea persoanelor în producerea ambalajului artizanal din fibre vegetale și ambalarea produselor agro-alimentare, dar și compoziții artistice din aceste fibre, confecționarea de cadouri, păpuși, de coșulețe, elemente ale portului (pălărie) sunt doar câteva rezultate ce vor fi obținute de cei ce doresc să învețe, să cunoască. Nu există persoană care să nu reușească. Nu există persoane care «au timp» sau «n-au ce face acasă» și atunci se «joacă în pănuși»”. „Participantele mi-au mărturisit că asemenea ocupație predispune la meditații, un fel de yoga, dacă vreți. În plus, munca presupune o implicare mai largă, o terapie chiar, deoarece totul începe de la colectarea de pănuși, direct în câmp, selectând cele mai luminoase nuanțe de culori”, se arată într-o postare a lui Gheorghe Șova  de pe Facebook. Școala a apărut în cadrul Proiectului „Căldura mâinilor contează! Instruirea persoanelor defavorizate în ambalarea produselor agro-alimentare”, implementat de Asociația Producătorilor și Procesatorilor de Fructe cu susținerea Fundației Est-Europene, cu finanțarea oferită de Ambasada Suediei.

Ce facem cu frunzele?

„Tot așteptăm ploile și tot nu ne vin. În schimb, un lucru la sigur se întâmplă curând, în pofida faptului dacă îl așteptăm cu nerăbdare sau cu reticență – căderea frunzelor. Frunzele nu-s ploi. Însă, pot să ne ajute la combaterea secetei, eroziunii, sărăcirii solului. Oare ce facem cu ele ca să ne fie de folos? Cum îi convingem pe alții să nu le ardă?”. Toate aceste aspecte vor fi discutate pe 1 octombrie la atelierul cu genericul „Ce facem cu frunzele?”. Atelierul va avea loc pe ZOOM: https://us02web.zoom.us/j/87095730248, dar și cu transmisiune Live. Atelierul se organizează în cadrul proiectului ActiveCiuluc, realizat de Asociația EcoVisio cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA).

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.