02:03:41 20.04.2024
Stiri

Un monument din timpul României Mari, în memoria ostașilor căzuți în Primul Război Mondial, restabilit pe malul Nistrului: „Eroii nu mor niciodată”

Actualitate 28.09.2020 13:37 Vizualizări1486 Autor: Ziarul National
Un monument din timpul României Mari, în memoria ostașilor căzuți în Primul Război Mondial, restabilit pe malul Nistrului: „Eroii nu mor niciodată” Constantin Codreanu


Un monument închinat grănicerului Petre Marcu a fost inaugurat în satul Mălăiești, comuna Bălăbănești din raionul Criuleni, Republica Moldova. El a fost omorât la 8 ianuarie 1923 de o bandă de bolșevici care a trecut Nistrul clandestin pentru a aduce armament și a culege informații in eventualitatea destabilizării situației la hotarele de est ale României Întregite, scrie infoprut.ro.

În anul 1933, pe locul unde a fost omorât Petre Marcu, șeful pichetului de grăniceri Mălăiești, a fost ridicat un monument. În 1945, acesta a fost parțial distrus cu un tractor al colhozului, iar în 1967, o viitură puternică a râului Nistru a făcut să dispară tot ce mai rămăsese din acel monument, transmite InfoPrut, preluat de Romanian Global News.

Asociația MONUMENTUM a restabilit acest monument cu acordul Primăriei Bălăbănești, în baza unei fotografii identificate în ziarul Cuvântul Moldovenesc din 1933. Monumentul are o înălțime de 6 metri, este amplasat pe malul Nistrului și poartă pe el numele grănicerului Petre Marcu, dar și a eroilor căzuți în Primul Război Mondial, din această localitate.



La evenimentul de inaugurare a monumentului au participat avocatul Iulian Rusanovschi, primarul Ion Cotoman, președintele raionului Criuleni, Pavel Spânu, deputatul român Constantin Codreanu, arhivistul Sergiu Lisenco, istoricul dr. habil. Anatol Petrencu, directorul Muzeului de Etnografie, Varvara Buzilă, fostul președinte al IGPF Rosian Vasiloi, primarului comunei Verejeni, Serghei Popa și alți simpli cetățeni.

Constantin Codreanu, parlamentar de la București, i-a mulțumit avocatului Iulian Rusanovschi, reprezentant al Asociației MONUMENTUM pentru că a făcut ceea ce ar fi trebuit să facă autoritățile de pe ambele maluri ale Prutului. „Astăzi, pe mal de Nistru, România a revenit din trecut în prezent pentru a dăinui în viitor. (…) Regret faptul că Guvernul de la București nu a dat curs solicitărilor repetate pe care le-am făcut în Anul Centenarului privind instalarea, reabilitarea sau reinaugurarea în Basarabia a monumentelor ce amintesc de figurile marcante ale actului istoric din 1918 și de eroii Unirii”, a punctat Codreanu.

Sculptura a fost realizată de meșterul popular Vladislav Lozan din Cosăuți, în baza unui proiect realizat de arhitectul restaurator Mihail Andrieș.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md