Noile condiții de călătorie pentru cetățenii moldoveni în Ucraina

Ilie Gulca
28/09/2020

Consiliul de Miniștri al Ucrainei a anulat luni decizia privind interzicerea accesului pe teritoriul său pentru cetățenii străini. Totodată, executivul de la Kiev stabilit, la 27 septembrie, condiții actualizate pentru intrarea în Ucraina pentru cetățenii străini.

Astfel, cetățenii Republicii Moldova sunt obligați să prezinte obligatoriu la punctul de trecere a frontierei polița de asigurare care va servi drept garanție pentru achitarea cheltuielilor legate de tratarea coronavirusului COVID-19.

Potrivit reprezentanților Ambasadei Ucrainei la Chișinău, polița de asigurare pentru acoperirea costurilor asociate tratamentului COVID-19 sau observației urmează să fie emisă de o companie de asigurări din Ucraina sau de o companie de asigurări străină, care are reprezentanță în Ucraina sau un partener (companie de asigurări) în Ucraina. Valabilitatea poliței de asigurare urmează să acopere perioada de ședere în Ucraina.

De asemenea, cetățenii R. Moldova trebuie să prezinte la punctul de trecere a frontierei rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR) efectuat în laboratoarele din Republica Moldova nu mai târziu de 48 ore de la data traversării într-o limbă de circulație internațională (preferabil în rusă sau engleză).

Cetățenii Republicii Moldova care nu vor prezenta la punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR) vor obligați să se izoleze la domiciliu (la rude, prieteni, spații arendate) sau să fie plasați în carantină (spații de observație) pe o perioadă de 14 zile, cu instalarea aplicației „Acțiune acasă” în telefonul mobil personal.

Totodată, Ambasada Ucrainei la Chișinău a anunțat că cetățenii Republicii Moldova care se află în izolare sau carantină pe teritoriul Ucrainei pot să efectueze testul la COVID-19 (prin metoda PCR) la laboratoarele medicale ucrainene, în decurs de 48 ore de la traversarea hotarului.

Tranzitarea teritoriului Ucrainei în ambele sensuri de către cetățenii Republicii Moldova, fără plasarea în autoizolare (observare) pentru o perioadă de 14 zile, poate fi realizată în baza prezentării unei dovezi a faptului că va fi efectuată pe parcursul a două zile (drept exemplu, poate servi biletul de călătorie cu autocarul, biletul de călătorie cu avionul) și a poliței de asigurare pentru achitarea cheltuielilor legate de tratarea coronavirusului COVID-19.

Ilie Gulca
28/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii