Andrei Năstase: Persoana desemnată de Platforma DA la CEC a votat împotriva deschiderii a 42 secții de vot în stânga Nistrului și s-a opus deschiderii a 17 secții în Rusia

Membrul Comisiei Electorale Centrale desemnat de către Platforma DA, Dumitru Pavel, s-a opus deschiderii a 17 secții de votare în Federația Rusă, decizie sprijinită, de altfel, de „unii reprezentanți ai jalbei”. Totodată, acesta nu a votat decizia de deschidere a unui număr de 42 de secții de votare în regiunea transnistreană, alături de membrul CEC, Sergiu Gurduza. Precizările vin de la liderul Platformei DA, Andrei Năstase, care spune că „declarațiile și adresările către instituțiile internaționale trebuie însoțite de acțiuni concrete!”.

Foto: UNIMEDIA

„Platforma DA, în mod consecvent a întreprins acțiuni concrete pentru a demola riscurile fraudării alegerilor. Persoana desemnată de Platformei DA la CEC, a insistat permanent și a reușit să combată tentativa de deschidere a mai multor secții de vot pe baza unor false înregistrări, fiind diminuat în mod legal și constituțional numărul secțiilor de votare în Federația Rusă. Tot persoana desemnată de Platforma DA a fost singurul membru CEC care a votat pentru păstrarea a doar 12 secții de votare în Federația Rusă, număr similar scrutinului parlamentar din 2019, ceilalți membri optând pentru mai multe secții. Acesta a fost unicul membru CEC care a votat împotriva deschiderii nejustificate a 42 de secții de votare pentru Transnistria, în timp ce reprezentanții unora dintre semnatarii apelului către instituțiile internaționale au votat pentru”, a declarat Andrei Năstase, citat de un comunicat oficial al formațiunii pe care o conduce.

Năstase menționează că a sensibilizat opinia publică privind pericolului fraudării alegerilor, dar crede că inocularea acestei idei nu este deloc benefică.

„Platforma Demnitate și Adevăr consideră că declarațiile și adresările către instituțiile internaționale trebuie însoțite de acțiuni concrete de prevenire și combatere a derapajelor guvernării de la normele democratice și a tentativelor de fraudare a alegerilor. Inocularea ideii fatidice precum că alegerile ar fi deja pierdute nu conduc decât la o apatie politică și, în consecință, la absenteismul electoral păgubos pentru țară.

Platforma DA și liderul său, Anrdei Năstase, candidat la prezidențiale, vor continua să lupte prin toate mijloacele legale și democratice pentru alegeri corecte și transparente, iar dacă acestea vor fi fraudate în măsura în care să afecteze fundamental voința populară, împreună cu poporul ne vom opune prin toate mijloacele tentativei de uzurpare a puterii în Republica Moldova”, se mai menționează în comunicatul citat.

Cinci candidați la prezidențiale au semnat un demers către comunitatea internațională prin care invocă pericolul fraudării alegerilor. Partidul Socialiștilor a calificat adresarea drept o „isterie a candidaților proeuropeni trădează panica lor în legătură cu faptul că știu că vor pierde alegerile prezidențiale. Falsificarea alegerilor nu poate nicidecum avea loc, cu atât mai mult la secțiile de votare în Rusia, unde vor fi deschise doar 17, comparativ cu 30 doar în Italia. Numărul total al secțiilor de votare în occident, comparativ cu cel din Rusia, este de câteva ori mai mare”.


Pub