Linkuri accesibilitate

România, alegeri locale: primul vot pe fundal de pandemie de Covid-19


Restart Teleorman. O poveste ieșită din comun
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:23 0:00

Restart Teleorman. O poveste ieșită din comun

În România au loc alegeri locale, test important înainte de alegerile generale din 6 decembrie 2020.

Actualizare 13.00: Pandemia de coronavirus pare să nu fi influențat participare la vot a românilor la alegerile locale din 27 septembrie.

Alegeri locale, București, 27 septembrie 2020
Alegeri locale, București, 27 septembrie 2020

La nivel național, au votat la ora 12.00 peste 2.800.000 de alegători, prezența fiind de 15.76%, mai mică decât cea din 2016 la aceeași oră- 16, 54%.

În București, prezența la vot era de 12,14%, ceea ce o plasează pe penultimul loc pe țară. Codaș la prezență este județul Covasna, 11,69%.

În schimb, în județele Teleorman, Olt și Giurgiu, unde rata de participare este de peste 21%, fiind în fruntea topului.

Mai multe pe: romania.europalibera.org

Romania, alegeri locale, prezenta la urne, comparativ cu 2016.
Romania, alegeri locale, prezenta la urne, comparativ cu 2016.

-----------------------------------------

Alegerile locale de duminică sunt un test politic desigur, pentru că mai ales alegerile pentru consiliile de administrație locale și județene se fac pe baza de lista de partid, dând posibilitatea de a măsura popularitatea partidelor în acest moment; dar mai ales un test al încrederii populației în capacitatea autorităților de a organiza alegeri sigure, fiind vorba de primele alegeri care au loc în România de la constatarea pandemiei de coronavirus.

Votarea se desfășoară după reguli sanitare stricte, purtarea măștii de protecție în centrele de votare este obligatorie, la fel dezinfectarea mâinilor și păstrarea distanței fizice.

Pentru alegerile locale de duminică au fost organizate 18.794 de secţii de votare în întreaga ţară.

Spre deosebire de consiliile locale și județene, primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, primarul general al municipiului Bucureşti şi preşedintele consiliului judeţean se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal, într-un singur tur.

Potrivit corespondenților Europei Libere în România, București, Timișoara, Constanța sunt orașele indecise, care ar putea reveni social-democraților sau dreptei.

BUCUREȘTI, orașul unde este concentrat nu doar PIB-ul cel mai mare/cap de locuitor, dar se află și 10% dintre votanții acestei țări, este scena unei curse strânse – potrivit ultimelor sondaje de opinie – între actualul prima-general, Gabriela Firea, din partea PSD și Nicușor Dan, candidatul USR PLUS, susținut de Partidul Național Liberal de guvernare, care încearcă să recâștige capitala pentru dreapta, după aproape 20 de ani.

Mai multe despre restul curselor interesante și miza partidelor: romania.europalibera.org

Europa Liberă vă prezintă și portretele a doi candidați la funcția de primari, care ies din tiparele obișnuite: unul este Flavian Crăciun, care candidează la primăria comunei Bujoru din Teleorman, al doilea este Vișinel Bălan, trecut prin orfelinatele comuniste, astăzi candidat la primăria comunei Joița, din județul Giurgiu.

R. Moldova va trece pe 1 noiembrie prin același test sanitar și de încredere: alegerile prezidențiale, de asemeni, primul scrutin organizat pe fundalul pandemiei de coronavirus.

XS
SM
MD
LG