(foto) Doi tineri au parcurs Moldova de la nord la sud și de la vest la est pe biciclete și au strâns peste 3 000 de dolari pentru o cauză socială

photo_2020-09-27 16.18.55

Valeriu Zaporojan și Alexandru Railean au sosit recent din a doua velo-expediție prin Moldova. În prima – au mers cu bicicletele pe un traseu de 613 kilometri, de la Naslavcea la Giurgiulești, trecând totodată și pe la dealul Bălănești, cel mai înalt punct din țară. În a doua – au parcurs țara de la vest la est, de la Criva la Palanca, trecând prin cel mai de jos punct din țară – Nistrul de Jos. Pe traseu li s-a alăturat și Roman Damaschin, un urmăritor al canalului de Telegram Wagabond_Travel, unde tinerii au relatat în detaliu despre aventura lor, pas cu pas, sat după sat.

În expediția lor, pe care intenționat o numesc expediție și nu cursă, cei doi prieteni au încercat să evite, pe cât de mult posibil, zonele cunoscute, traseele naționale, asfaltul și mai ales satele, drumurile de țară, pădurile și câmpiile. Și-au dorit să cunoască și să arate și altora locurile necunoscute din Moldova. Ultimul traseu, cel de la vest la est, a însemnat 554 de kilometri, a durat șase zile și a inclus 14 raioane, patru orașe (centre raionale), două orășele și 67 de sate.

 „Am descoperit o mulțime de sate pitorești, pierdute printre câmpii și păduri”

Din punct de vedere fizic, tinerii povestesc că nu au făcut nimic special, pentru că practică sportul în mod regulat: sala de forță, alergatul, ciclismul. Plus la toate, în fiecare weekend, ies la curse de 100-120 de kilometri. „Mai importantă e pregătirea morală”, au spus ei, ținând să menționeze că au acordat o atenție deosebită cantității de lucruri pe care le-au luat cu ei, concentrându-se pe obiectele strict necesare.

Să te deplasezi cu bicicleta prin Moldova e complicat din cauza infrastructurii, dar și din cauza reliefului, mai ales în raioanele din nordul Moldovei, dar și în cele din centru – Călărași, Nisporeni, Hâncești –, unde sunt dealuri peste tot. Cu toate acestea, tinerii spun că Moldova e mică și la fiecare câțiva kilometri se află vreun sat, iar la fiecare 30-40 de kilometri – un oraș, unde cu siguranță poți găsi magazine și chiar un hotel. Doar că ei au ales să contacteze cât mai puțin regiunile populate.

Foto: Telegram/Wagabond Travel
Foto: Telegram/Wagabond Travel
Foto: Telegram/Wagabond Travel
Foto: Telegram/Wagabond Travel

„Am descoperit foarte multe locuri noi. Observăm asta și după reacția oamenilor din rețelele sociale. Majoritatea nu știe de existența acestor locuri. Am descoperit o mulțime de sate pitorești, pierdute printre câmpii și păduri, rezervații naturale, lacuri, oameni”, ne povestesc călătorii. „Cu mașina nu poți ajunge acolo unde ajungi cu bicicleta. Am observat și diferența de interacțiune când mergi cu mașina versus atunci când vezi aceleași locuri trecând cu bicicleta. Te poți opri la orice metru, poartă, casă, copac, le poți admira și face fotografii. Mai mult, cele mai interesante locuri nu se află pe traseele naționale pe unde mergi cu mașina, dar pe acolo pe unde sunt drumuri de țară și cărări”, ne explică ei.

Au fost colectați și bani pentru o cauză socială

Inițiativa Împotriva COVID-19 a venit cu propunerea ca expediția pe biciclete să capete un caracter caritabil. „Noi am acceptat. Dacă tot mergem, de ce să nu facem și un bine? Am organizat o campanie de fundraising pe Facebook și ne-am pus scopul să colectăm inițial 1 000 $, apoi ne-am mai sfătuit și schimbat ținta în 3 000 $. Banii au fost adunați în favoarea voluntar.md, echipa care va procura cu această sumă între 200 și 250 de pachete alimentare pentru mai multe familii nevoiașe din țară.”

Tinerii au fost plăcut surprinși când adunaseră 2 000 de dolari la doar două zile de la lansarea campaniei și peste 3 000 de dolari la cinci zile de la lansarea acesteia. Campania încă e activă. Puteți dona aici.

„Au donat nu doar oamenii din online, dar și mulți dintre cei cu care interacționam pe drum. Spre exemplu, doamna Angela de la pensiunea «La Mămuca» din Criva, unde am dormit prima noapte, nu ne-a luat bani pentru cazare și mese. A mai adăugat ceva bani și a zis să-i donăm în contul campaniei. Proprietarul Gogu Winery, Ilie, a donat o sticlă de Chardonnay extraordinar. Aceasta o ținem pentru noi (râde).”

Foto: Telegram/Wagabond Travel
Foto: Telegram/Wagabond Travel
Foto: Telegram/Wagabond Travel

Sfaturi pentru planificarea unei expediții cu bicicleta

Tinerii ne-au oferit și câteva sfaturi importante dacă vrem să ne aventurăm cu bicicleta prin Moldova.

# Planificarea. Traseul, timpul, timpul de rezervă, bagajul, produsele, bugetul, oamenii cu care mergi. Totul trebuie să fie planificat.

# Echipamentul. Un punct foarte important. Cu cât echipamentul e de mai proastă calitate, cu atât e mai greu. Dar în așa călătorii, fiecare gram contează. Cât mai puțin bagaj în spate, restul – pe bicicletă.

# Timpul. Cele mai potrivite sunt lunile septembrie și octombrie dacă nu plouă. Nu e prea cald și e perfect pentru pedalat.

# Bicicleta. Neapărat trebuie să treacă un check-up bun, că sa nu apară surprize neplăcute pe drum. Piese de schimb sunt la fel necesare.

# Aplicațiile. Eu folosesc Google Maps, Komoot și Strava. E recomandat ca hărțile să fie descărcate că să poată fi folosite offline. În Moldova sunt locuri unde internet mobil pur și simplu nu este.

# Pregătirea morală. De fapt e unul dintre cele mai importante puncte. Dacă ești gata moral, atunci fizic reziști cu siguranță. Să fii pregătit să dormi în pădure, să faci mâncare în condiții sălbatice, să faci baie la fântâni și izvoare.

# Mâncarea. Cât mai ușoară și care îți dă multă energie. Produsele făinoase și grase trebuie excluse.

# Pregătirea fizică. Măcar cu două săptămâni înainte de cursă, trebuie să faci antrenamente la ciclism și alergat.

Foto: Telegram/Wagabond Travel
Foto: Telegram/Wagabond Travel
Foto: Telegram/Wagabond Travel
Foto: Telegram/Wagabond Travel
Foto: Telegram/Wagabond Travel
Foto: Telegram/Wagabond Travel

„Moldova nu e doar Orheiul Vechi, Cetatea Soroca și Căpriana. Avem o țară frumoasă, dar necunoscută. Moldova are sute de sate unde viața e pur și simplu altfel. Când călătoriți, rămâneți oameni și strângeți gunoiul după voi. Anul acesta, de când moldovenii #aupornit, multe dintre locurile care erau anterior curate au fost transformate în gunoiști, e foarte trist să vezi asta”, ne-au mai spus tinerii.

Urmăriți canalul Wagabond_Travel pentru multe aventuri și sfaturi utile de călătorie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente