/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Concentratoare de oxigen, donate pentru pentru spitalele din Bălți

missing
27 septembrie 2020, ora 21:20

Concentratoarele de oxigen sunt de neînlocuit în tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19 și nu doar. 15 aparate de acest fel au ajuns și în spitalele din Bălți, acolo unde există o necesitate stringentă de tehnică medicală. Acestea au fost deja instalate și au început să fie utilizate în procesul de salvare a vieților. Aparatele au fost achiziționate cu suportul Uniunii Europene și al Organizației Mondiale a Sănătății.

Spitalul din Bălți a început să primească primii suspecți la COVID-19, încă din 28 martie. Acea zi provoacă și acum fiori medicilor. Aceștia spun că, în doar 24 de ore, toate paturile au fost ocupate de pacienți. Atunci, au început să simtă mai mult ca niciodată suportul partenerilor externi, care au donat sute de echipamente de protecție și au oferit suport teoretic în lupta cu boala, care a venit chiar mai devreme decât protocolul național.

ALA CONDREA, VICEDIRECTOR MEDICAL, SPITALUL CLINIC BĂLȚI: „Noi suntem mai siguri atunci când mergem în focar cu Covid sau lucrăm cu un pacient cu Covid, decât atunci când suntem în stradă”.

Recent, spitalul a primit și 15 concentratoare de oxigen, necesare pacienților care intră în deficiență respiratorie și au senzația de sufocare. Aparatele sunt portabile și astfel, oxigenul ajunge chiar și în saloanele unde nu pot fi instalate robinete cu oxigen.

SERGHEI ROTARI, DIRECTOR, SPITALUL CLINIC BĂLȚI: „Sunt niște donații cu mult mai bune decât medicamentele pe care le-am primit.  Un lucru foarte benefic și foarte la timp”.

Necesitatea de a utiliza concentratoarele crește, deoarece oamenii se adresează după ajutor medical mult prea târziu, când deja intră în criză respiratorie. Așa că, la Spitalul din Bălți, paturile sunt mai mereu ocupate.

ALA CONDREA, VICEDIRECTOR MEDICAL, SPITALUL CLINIC BĂLȚI: „Suntem și la noi la fel ful, de la tură la tură. Sau din motiv că oamenii prea tare s-au relaxat. Se adresează tardiv, cu complicații foarte severe, pe care practic nu mai putem să-i ajutăm”.

Noile aparate sunt utilizate nu doar de către pacienții infectați cu COVID, dar și de către cei care au suportat intervenții chirurgicale complicate.

SERGHEI COZUB, ȘEFUL SECȚIE UROLOGIE: „Se mărește concentrația oxigenului în sânge, în mod direct.  În principiu fiecare pacient după operații majore duce lipsă de oxigen”.

În total, Uniunea Europeană, în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății, a oferit 356 de concentratoare de oxigen țării noastre, în valoare de peste 250 de mii de euro.

IGOR POKANEVYCH, REPREZENTANTUL OMS ÎN MOLDOVA: „Cu toții trebuie să lucrăm pe principii de solidaritate. Țările care au resurse și posibilitatea de a ajuta alte țări o fac”.

Până acum, suportul european oferit Republicii Moldova a depășit suma de 30,5 milioane de euro, fiind donate 1,5 milioane de unități de echipament de protecție. OMS își propune majorarea acestei sume și dotarea suplimentară a laboratoarelor din țară. După Chișinău, de cele mai multe donații a beneficiat municipiul Bălți.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram