/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

Cea mai mică Biblie tipărită pe suport de hârtie poate fi găsită și în R. Moldova. Află cine este proprietarul

missing
27 septembrie 2020, ora 22:05

Cea mai mică Biblie, tipărită pe suport de hârtie, o găsim și în Moldova. Unul din fericiții posesori ai acesteia este expertul în economie, Veaceslav Ioniță. Puțini sunt cei care cunosc pasiunea fostului deputat de a colecționa Biblii. Exemplarul s-a tipărit la Buzău, România, iar ca să vadă lumina tiparului, a fost nevoie de cinci ani.

LILIA CARAUȘ, REPORTER TV8: „Aceasta este cea mai mică Biblie din lume, de 11 ori mai mică decât precedentul record. Are 288 de pagini, iar pentru a citi din ea avem nevoie de o lupă care ne va mări literele de 12 ori”.

VEACESLAV IONIȚĂ, EXPERT ÎN POLITICI ECONOMICE: „Deci asta este moneda de doi lei, aceasta este  Biblia integrală care are toate cele 66 de cărți ale Bibliei, toate cele 31 de mii de versete, toată Biblia integrală”.

Toți îl cunoaștem pe Veaceslav Ioniță, ca expert în politici economice, însă, puțini sunt cei care, cunosc  că analistul are și o pasiune pentru colecționarea traducerilor și edițiilor Bibliei în limba română.

VEACESLAV IONIȚĂ, EXPERT ÎN POLITICI ECONOMICE: „Mă leagă de lucrul acesta și personal, rudele mele, părinții, prietenii mei au lucrat în ilegalitate, clandestin, au tipărit prima Evanghelie în Republica Socialistă Moldovenească”.

De curând, expertul este printre puținii norocoși care a intrat în posesia celei mai mici Biblii tipărită în mod tradițional, pe suport de hârtie offset. Exemplarul a fost tipărit în 2011, la Buzău, de către un grup de entuziaști. La tipărire, aceștia au fost ajutați și de tehnică specială, de origine românească.

VEACESLAV IONIȚĂ, EXPERT ÎN POLITICI ECONOMICE: „Deci asta este o Biblie obișnuită și aici este cea mai mică Biblie, am pus-o într-o cutie specială, deci o vedeți, este exact aceeași carte”.

Iar pentru ca Biblia să vadă lumina tiparului a  fost nevoie de cinci ani de muncă.

VEACESLAV IONIȚĂ, EXPERT ÎN POLITICI ECONOMICE: „În realitate dacă vă uitați este imposibil să vedeți, este o imagine neagră, dacă măriți de 12 ori, se poate deja de citit”.

Expertul economic, Veaceslav Ioniță, a făcut o pasiune aparte pentru colecționarea de Biblii, așa că se poate lăuda acasă cu zeci de exemplare. În viitor își propune chiar și organizarea unei expoziții.

VEACESLAV IONIȚĂ, EXPERT ÎN POLITICI ECONOMICE: „Când am fost acum la București, cu câteva zile în urmă, un prieten de al meu, mi-a dat copia primei Biblii de la 1688, a fugit repede, spune, eu o am special pentru tine și mi-a adus-o”.

Ba mai mult, fostul deputat are o pasiune și pentru studierea traducerilor venite de la diverse surse.

VEACESLAV IONIȚĂ, EXPERT ÎN POLITICI ECONOMICE: „Foarte mult îmi place să fac o analiză comparativă a textelor biblice. De fiecare dată când găsesc un text interesant mă străduiesc să-l analizez din 20-30 de traduceri”.

Biblia în miniatură este de 11,04 ori mai mică decât precedenta cea mai mică Biblie, apărută în Anglia, în 1974.

VEACESLAV IONIȚĂ, EXPERT ÎN POLITICI ECONOMICE: „Rolul acestei Biblii este de a atrage atenția oamenilor asupra Bibliei”.

Potrivit surselor, Biblia este cea mai tipărită carte din lume, cu peste 6 miliarde de exemplare vândute în întreaga lume. Prima tipărire a Bibliei în limba română s-a făcut în 1688.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram