Actualitate

De ce guvernele înţeleg greşit Covid-19

Tratamentele mai eficiente şi vaccinurile care vor putea preveni infectarea sunt mai aproape ca oricând de a intra în lupta anti-Covid. Chiar şi aşa, notează The Economist, aşteptarea tot se va mai măsura în luni, motiv pentru care partea dificilă, localizată la bază, le revine în continuare guvernelor.

„În următoarele câteva zile, decesele înregistrate la nivel mondial de covid-19 vor depăși pragul de un milion. Poate că alte un milion au rămas neînregistrate. De la începutul pandemiei, în urmă cu nouă luni, cazurile săptămânale înregistrate de Organizația Mondială a Sănătății au evoluat foarte încet în sus, dar între 14 şi 20 septembrie au apărut, pentru prima dată într-un asemenea interval, 2 milioane. Virusul „arde” prin părți ale lumii emergente. India a înregistrat peste 90.000 de cazuri pe zi. Unele țări europene care au crezut că au suprimat boala sunt în pragul unui al doilea val. În America, numărul oficial de morți din această săptămână a depășit 200.000; totalul cazurilor pe șapte zile crește în 26 de state.

În spatele acestor cifre stă multă suferință. Aproximativ 1% dintre supraviețuitori au leziuni virale pe termen lung, cum ar fi oboseala cronică și cicatrici pe plămâni. În special în țările în curs de dezvoltare, doliul este agravat de sărăcie și foamete. Iarna din emisfera nordică va forța oamenii să stea în interior, unde boala se răspândește mult mai ușor decât în ​​aer liber. Gripa sezonieră ar putea împovăra şi mai mult sistemele de sănătate.

În toată această beznă, e de ţinut cont de trei lucruri. Statisticile conțin vești bune și rele. Tratamentele și medicamentele fac Covid-19 să fie mai puțin mortal: iar noile vaccinuri și medicamente vor veni curând cu contribuţia lor. Și societățile au instrumentele pentru a controla boala astăzi. Şi totuşi, guvernele continuă să dea greş în cele ce ţin de elementele de bază ale sănătății public. Covid-19 va rămâne o amenințare luni de zile, eventual ani. Guvernele trebuie să se descurce mai bine.

Pentru început, să luăm cifrele. Creșterea numărului de cazuri diagnosticate în Europa reflectă realitatea, dar efectul global este un artefact al testării suplimentare care preia cazurile care ar fi fost ratate. Modelarea noastră sugerează că numărul total de infecții reale a scăzut substanțial, de la vârful său de peste 5 milioane pe zi în luna mai. Testarea suplimentară este unul dintre motivele pentru care rata mortalității bolii pare să scadă. În plus, țări precum India, cu o vârstă medie de 28 de ani, suferă mai puține decese, deoarece virusul este mai ușor pentru tineri decât pentru vârstnici.

Scăderea numărului de decese reflectă, de asemenea, progresul medical. Medicii înțeleg acum că alte organe decât plămânii, cum ar fi inima și rinichii, sunt expuse riscului și tratează simptomele devreme. În secțiile britanice de terapie intensivă, la începutul pandemiei 90% dintre pacienți erau pe ventilatoare. În iunie, au fost doar 30%. Medicamentele, inclusiv dexametazona, un steroid ieftin, reduc decesele la pacienții grav bolnavi, cu 20-30%. Decesele în Europa sunt cu 90% mai mici decât în ​​primăvară, deși acest decalaj se va reduce pe măsură ce boala se va răspândi printre grupurile vulnerabile.

Se fac progrese mai mari. Anticorpii monoclonali, care dezactivează virusul, ar putea fi disponibili până la sfârșitul anului. Deși sunt scumpi, promit să fie utili după ce persoana este infectată sau, pentru cei cu risc crescut, profilactic. Vaccinurile vor apărea aproape sigur, posibil foarte curând. Deoarece diferite medicamente utilizează diferite linii de atac, beneficiile pot fi cumulative.

Cu toate acestea, în cea mai bună dintre lumile posibile, pandemia va rămâne parte a vieții de zi cu zi până în 2021. Chiar dacă apare un vaccin, nimeni nu se așteaptă ca acesta să fie 100% eficient. Protecția poate fi temporară sau slabă la vârstnici, ale căror sisteme imunitare sunt mai puțin receptive. Efectuarea și administrarea a miliarde de doze se vor întinde pe o mare parte din anul viitor. Vaccinurile timpurii ar putea avea nevoie de două injectări și de „lanțuri reci” complexe pentru a fi menține proaspete. Ar putea apărea o criză de sticlă medicală. S-ar putea să existe lupte cu privire la cine primește dozele mai întâi, lăsând bazine de infecție printre cei care nu pot da din coate la coadă.

Sondajele din mai multe țări sugerează că un sfert dintre adulți (inclusiv jumătate dintre ruși) ar refuza vaccinarea – un alt motiv pentru care boala poate persista.

Prin urmare, pentru viitorul previzibil, prima linie de apărare împotriva covid-19 va rămâne testarea și urmărirea, distanțarea socială și comunicarea clară a guvernului. Nu există niciun mister despre ceea ce implică acest lucru. Și totuși, țări precum America, Marea Britanie, Israel și Spania persistă dezastruos în greşeală.

O problemă este dorința de a scăpa de un compromis între închiderea pentru a menține oamenii în viață și a ţinerea deschisă a ţărilor, astfel încât viața să continue. Dreapta laudă Suedia pentru că ar fi lăsat virusul să-şi vadă de treabă, facând o prioritate din economie și libertate. Dar Suedia are o rată a mortalității de 58,1 la 100.000 și a înregistrat scăderea PIB cu 8,3% doar în al doilea trimestru, mai gravele capitole, decât Danemarca, Finlanda și Norvegia. Stânga laudă Noua Zeelandă, care s-a închis pentru a salva vieți. A suferit doar 0,5 decese la 100.000, dar în al doilea trimestru economia sa a scăzut cu 12,2%. În schimb, Taiwanul a rămas mai deschis, dar a înregistrat 0,03 decese la 100.000 și o scădere cu 1,4% a PIB.

Blocările precum cea proaspătă din Israel sunt un semn că politica a eșuat. Sunt costisitoare și nesustenabile. Țări precum Germania, Coreea de Sud și Taiwan au folosit testarea și urmărirea rafinată pentru a identifica, individual, focarele de super-răspândire și au încetinit răspândirea folosind carantina. Germania a identificat abatoare; Coreea de Sud a conținut focare într-un bar și biserici. Dacă testarea este lentă, ca în Franța, va eșua. Dacă urmărirea contactelor nu este de încredere, ca în Israel, unde treaba a revenit serviciilor de informații, oamenii se vor sustrage detectării.

Guvernele trebuie să identifice compromisurile care au cel mai mult sens economic și social. Măștile sunt ieftine și convenabile și funcționează. Deschiderea școlilor, ca în Danemarca și Germania, ar trebui să fie o prioritate; deschiderea unor locuri zgomotoase, dezinhibate, precum barurile, nu ar trebui. Guvernele, precum cel al Marii Britanii, care mârâie o serie de ordine în continuă schimbare, ordine încălcate, cu impunitate, chiar de către oficiali, vor vedea că respectarea lor este redusă. Cei, precum British Columbia, care stabilesc principii și invită indivizii, școlile și companiile să își elaboreze propriile planuri, vor putea susține efortul în lunile următoare.

Când a lovit covid-19, guvernele au fost luate prin surprindere și au tras frâna de urgență. Astăzi nu mai au o astfel de scuză. În goana spre normalitate, Spania și-a lăsat garda jos. Testarea din Marea Britanie nu funcționează, deși cazurile au crescut din iulie. Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor, odată cel mai respectat organism de sănătate publică din lume, au fost afectate de erori, o conducere slabă și denigrare prezidențială. Liderii israelieni au căzut victime hubris-ului și luptelor. Pandemia este departe de un final. Se va diminua, dar guvernele trebuie să apuce hăţurile”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *