Incendiu la Filarmonică: Angajații IGSU continuă să lucreze la fața locului și să împacheteze bunurile materiale ce au mai rămas

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență continuă gestionarea situației în urma incendiului produs la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”. La fața locului activează statul major IGSU care efectuează monitorizarea și acordarea suportului angajaților Filarmonicii.

Foto: UNIMEDIA

Cu asistența salvatorilor și pompierilor angajații Filarmonicii Naționale vor împacheta bunurile materiale care urmează a fi evacuate începând cu ziua de 28 septembrie.

Marea parte a bunurilor urmează a fi evacuate din birourile edificiului.

Totodată, IGSU organizează iluminarea necesară pentru ca activitățile se poate fi desfășurate.

Mai mult, salvatorii acordă suportul angajaților localului anexat Filarmonicii pentru efectuarea lucrărilor de evacuare a bunurilor materiale din interior.

Pe parcursul următoarelor zile, IGSU va continua gestionarea situației pentru lichidarea eficientă a consicențelor în urma incendiului în incinta clădirii Filarmoncii Naionale din capitală.

Incendiul la Filarmonică a izbucnit în amiaza zilei de 24 septembrie și a reușit să fie stins abia în ieri după-amiază. Guvernul RM va deschide un cont pentru colectare de fonduri, bani care vor fi direcționați pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale, care a fost ieri cuprinsă de flăcări.

Directorul artistic al Filarmonicii, Marian Stârcea a declarat că întreg patrimoniul Filarmonicii Naționale a fost distrus și nu mai poate fi restabilit, în urma incendiului nemilos ce a cuprins ieri instituția.

„Pupitrele toate sunt arse, patrimoniul s-a dus... Pagube imense, mă doare sufletul. Un pian, care e în scenă, a ars, costă în jur de 150 de mii de dolari. Patrimoniul este de nerecuperat. Două săli au ars, cea Mare și cea Mică, cele mai bune săli din republică, ce au găzduit cei mai mari artiști din lume”, a declarat Marian Stârcea.

Potrivit Laboratorului experimental anti-incendiar care a efectuat cercetarea la fața locului s-a înaintat trei versiuni.

Prima ipoteză pre căutată de specialiști este defecțiune a echipamentului electric. A două versiune înaintată este scurtcircuit în rețeaua electrică, iar a treia ipoteză este nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de secționare și tăiere a metalului.

În continuare specialiștii vor continua să cerceteze toate circumstanțele pentru stabilirea celei mai probabile cauze de producere a incendiului. Concluzia angajaților IGSU va fi în cadrul încheierii întocmite de specialiștii Laboratorului experimental anti-incendiar.

Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” a fost fondată în 1940 și în prezent face parte din monumentele de patrimoniu cultural.

În decursul celor circa 75 ani de activitate Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” a devenit cea mai importantă instituţie de concert din Republica Moldova desfăşurând o amplă activitate în diverse direcţii: muzica academică, populară, muzica uşoară şi jazz.


Pub