Reacția PSRM la scrisoarea celor 5 candidați de opoziție la prezidențiale către parteneriii externi

Partidul Socialiștilor a venit cu o reacție la scrisoarea expediată de Maia Sandu, Renato Usatîi, Dorin Chirtoacă, Tudor Deliu și Octavian Țîcu comunității internaționale, prin care sesisezează presupusele tentative de fraudare a alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie curent de către Igor Dodon și PSRM.

Foto: UNIMEDIA

„Isteria candidaților proeuropeni trădează panica lor în legătură cu faptul că știu că vor pierde alegerile prezidențiale. Falsificarea alegerilor nu poate nicidecum avea loc, cu atât mai mult la secțiile de votare în Rusia, unde vor fi deschise doar 17, comparativ cu 30 doar în Italia. Numărul total al secțiilor de votare în occident, comparativ cu cel din Rusia, este de câteva ori mai mare. Cât privește votul cetățenilor moldoveni din regiunea transnistreana, regiunea rămâne închisă pentru deplasări până la 1 decembrie. PSRM îndeamnă toți participanții la procesul electoral să meargă la întâlniri cu cetățenii, să le explice programul lor electoral, cum văd ei dezvoltarea țării și soluționarea problemelor cetățenilor. În același timp, îndemnăm observatorii internaționali să atragă atenție la argumente, nu la acuzațiile isterice și false ale celor care s-au împăcat deja cu ideea eșecului la alegeri”, se arată în comunicatul emis de PSRM.

Amintim că cinci candidaţi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova au semnat o scrisoare adresată comunităţii internaţionale, prin care îşi exprimă îngrijorarea şi sesizează partenerii externi despre tentativele de fraudare a alegerilor de către Igor Dodon şi PSRM.

Amintim că anterior președintele statului, Igor Dodon, a declarat „alegerile din Republica Moldova sunt imposibil de fraudat, întrucât ele sunt monitorizate din toate părțile.”

Pe de altă parte, șeful Executivului, Ion Chicu a venit cu un îndemn către toți politicienii, să nu vină cu atacuri la adresa Comisiei Electorale Centrale, în contextul desfășurării alegerilor prezidențiale pe 1 noiembrie. „Fac un apel să nu fraudeze alegerile prin insinuări că alegerile se fraudează”, a spus Chicu.

Anterior, Partidul Acțiune și Solidaritate a cerut demisia lui Dorin Cimil din funcția de președinte și membru al CEC, invocând mai multe argumente: „neluarea măsurilor de anulare a cererilor prealabile false, susținerea propunerii de deschidere nejustificată a secțiilor de votare în Rusia pe baza unor acte falsificate, acceptarea deciziei partizane a CEC față de excluderea partidelor din procesul electoral prezidențial, decizie care este ilegală și îl favorizează pe Igor Dodon”.

PAS îl acuză pe Dorin Cimil de părtinire în exercitarea atribuțiilor sale, „prin acceptarea promovării intereselor politice ale unui potențial candidat la alegerile prezidențiale, la comanda lui Maxim Lebedinschi, și astfel a încălcat legea și jurământul depus, solicităm demisia lui Dorin Cimil din funcția de președinte și membru CEC”.

Dorin Cimil a declarat că nu este de acord cu acuzațiile ce i se aduc.


Pub