Precizie 100%. Câinii de pază de pe Aeroportul Helsinki depistează persoanele cu COVID-19

Patru câini de pază, antrenați să depisteze virusul COVID-19, au început să lucreze pe Aeroportul Helsinki ca parte a unui program pilot finanțat de guvern. Cercetătorii finlandezi speră că acesta va oferi o metodă alternativă ieftină, rapidă și eficientă pentru testarea oamenilor la prezența noului Coronavirus. Cercetătorii din Helsinki, care implementează programul-pilot, spun că patrupezii pot identifica virusul în câteva secunde.

Potrivit Annei Hilm-Bjorkman de la Universitatea din Helsinki, care monitorizează procesul, câinele este capabil să detecteze prezența coronavirusului în decurs de 10 secunde, iar întregul proces durează mai puțin de un minut.

„Acest lucru este foarte promițător”, susține Hilm-Bjorkman. „Dacă programul va funcționa, atunci ar putea fi o metodă bună de screening pentru alte locuri”, cum ar fi spitale, case de bătrâni, evenimentele sportive și culturale.

După ridicarea bagajelor, pasagerii sosiți de pe cursele internaționale sunt rugați să-și șteargă pielea cu un șervețel. Apoi, într-o cabină separată, paharul cu șervețelul pasagerului este așezat lângă altele care conțin alte mirosuri de control, iar câinele începe să adulmece. Dacă a fost depistată prezența virusului – câinele fie latră, fie se culcă sau indică cu laba  – pasagerului îi este recomandat să efectueze gratuit un test standard pentru a confirma verdictul câinelui.

În testele preliminare efectuate la universitate, câinii – care au fost folosiți cu succes pentru a detecta boli precum cancerul și diabetul – au putut identifica virusul cu o precizie de aproape 100%, chiar cu câteva zile înainte ca pacientul să dezvolte simptome. Oamenii de știință nu sunt încă siguri ce anume adulmecă câinii când detectează virusul. Un studiu francez publicat în iunie a determinat că există dovezi conform cărora mirosul de transpirație al persoanelor pozitive cu COVID era diferit de cel al celor care nu aveau virusul, iar câinii pot detecta această diferență.

Câinii sunt capabili să identifice virusul COVID-19 dintr-o probă moleculară mult mai mică decât testele PCR, au declarat autoritățile din Aeroportul din Helsinki. Ei au nevoie de doar 10-100 de molecule pentru a detecta prezența virusului.

Autoritățile din Vantaa, orașul în care se află aeroportul internațional din Helsinki, au declarat că programul pilot, care urmează să fie implementat în patru luni, costă 300.000 euro. Sumă, care potrivit lor, este semnificativ mai mică decât cea necesară pentru metodele de testare bazate pe laborator.

Deși se știe că de COVID-19 se pot infecta nurcile și pisicile, câinii nu au receptorii necesari pentru ca virusul să se stabilească în organismul lor, potrivit lui Hilm-Bjorkman. Nu există dovezi că ei pot transmite virusul oamenilor sau altor animale.

O organizație finlandeză specializată în antrenarea animalelor în detectarea mirosurilor, Wise Nose, antrenează un total de 16 câini pentru programul pilot. Dintre aceștia 10 urmează să lucreze pe Aeroportul Helsinki. Lucrând în două schimburi, patru dintre patrupezi  – ET, Kossi, Miina și Valo – au început să lucreze de miercuri. Cercetătorii din țări precum Australia, Franța, Germania și Marea Britanie au raportat că lucrează la proiecte similare, dar Finlanda este prima țară din Europa care implementează această metodă. O cercetare similară a început a fi implementată luna trecută pe Aeroportul Internațional Dubai.

Sursa: Theguardian

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.