/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone, reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski

/VIDEO/ Au schimbat orele de clasă, pe atelierei și au mers într-un sat din Șoldănești pentru a învăța meserie

missing
26 septembrie 2020, ora 21:52

Au schimbat orele din sălile de clasă, pe ateliere de călcat lut sau tâmplărie. Mai mulți elevi ai unui colegiu din capitală au lăsat departe zgomotul orașului și au mers într-un sat din Șoldănești pentru a învăța meserie. Și ca totul să fie ca la carte, acolo s-a organizat și o clacă tradițională ca pe vremuri.

Faptul că practica bate gramatica e lucru știut din totdeauna. De asta s-au convins și mai mulți participanți ai unei școli de vară care au lăsat sălile de clasă și s-au mutat pentru câteva zile la Rogojeni, Șoldănești. Participanții , elevi ai Centrului de Excelență în Construcții, au avut parte de multe experiențe.  Cea mai interesantă a fost încropirea unei clăci tradiționale, așa cum doar pe la bunici am mai auzit povestindu-se.

Și dacă băieții au întins o horă, frământând lutul mai cu spor…Nici fetele n-au stat degeaba.

SERGIU COCEAȘ, ȘEF SECȚIE, CENTRUL DE EXCELENȚĂ ÎN CONSTRUCȚII: „Fetele au avut mai multe sarcini, așa cum era tradiția, la netezit lutul, au curățat fațada de varul cel vechi, au curățat cu bisturiul. Chiar la lemnărie a fost o fetiță”.

În cadrul școlii de vară la care au participat 15 baieți și 5 fete, ghidați de organizatori, elevii au învățat cum să readucă la viață tehnicile tradiționale de restaurare și conservare a patrimoniului din Rogojeni, metode vechi, care au fost date demult uitării.

„Cel mai greu a fost demontarea și numerotarea pietrelor”.

„Asta a fost o muncă foarte grea pentru noi, pentru că trebuia  înapoi să le construim, să fie la forma care erau ele odată”.

SERGIU COCEAȘ, ȘEF SECȚIE, CENTRUL DE EXCELENȚĂ ÎN CONSTRUCȚII: „Au fost ateliere de zidărie, am restaurat niște pereți care stăteau să cadă. Am restaurat o usă de lemn, la atelierul de tâmplărie. Deasemenea, am călcat lutul, am făcut o clacă moldovenească”.

Cu lutul frământat a fost lipit tavanul unui bordei care fusese abandonat demult. Elevii au mai făcut lucrări și la o biserica veche, care datează din 1800. Tabăra a durat 5 zile și s-a desfășurat în cadrul proiectului Twinning, demarat acum doi ani.

Reporter: LILIA CARAUȘ

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram