image
Sursa foto: jurnal.md

Delegația RM în CUC: Structurile de forță de la Tiraspol tensionează conștient situația în Zona de Securitate

Membrii Comisiei Unificate de Control, s-au întrunit joi într-o ședință la care au fost discutate principalele probleme care au apărut în ultimele săptămâni în Zona de Securitate. Reprezentanții Tiraspolului nu au permis nici de această dată includerea pe ordinea de zi a subiectului privind analiza situației în Zona de Securitate ca urmare a instalării posturilor ilegale formate din așa numiții „grăniceri” ai Tiraspolului.

Totuși părțile au reușit să ia o decizie de compromis în problema ce ține de funcționarea Comandamentului Militar Întrunit, activitatea căruia este blocată din martie până în prezent, de exponenții Tiraspolului sub pretextul combaterii pandemiei.

Comisia și-a exprimat îngrijorarea față de neasigurarea de către Comandament a sarcinilor trasate de CUC, subliniind că aceasta a generat nesemnarea și neaprobarea rapoartelor săptămânale ale militarilor. În acest sens, Comandamentul va elucida sub toate aspectele fiecare caz de neexecutare a deciziilor Comisiei începând cu 12 martie curent și va raporta măsurile întreprinse.

Totodată delegația Republicii Moldova a atras atenția asupra prezenței în continuare a posturilor ilegale care împiedică libera circulație a locuitorilor, dar și asupra cazurilor de reținere ilegală a cetățenilor de către structurile transnistrene care au avut loc în ultima perioadă în Zona de Securitate.

Delegația Republicii Moldova în CUC a mai notat că acțiunile abuzive prin care se mențin în continuare posturile ilegale denotă aspirația structurilor de forță ale Tiraspolului de a tensiona conștient situația în Zona de Securitate și de a ignora deschis mecanismele existente de pacificare, fiind susținute de către delegația transnistreană în CUC, reprezentanții căreia chiar participă activ la „inaugurarea” noilor subdiviziuni ale așa numitelor „trupe de grăniceri”, așa cum s-a întâmplat în localitatea Teiu din raionul Grigoriopol.

Problemele enunțate au fost reflectate în declarațiile delegației Republicii Moldova către membrii CUC, reprezentanții Ucrainei și Misiunii OSCE în Moldova.

Amintim că Tiraspolul a decis să prleungească măsura de autoizolare a regiunii până la 1 decembrie. Această măsură urma să expire pe 30 septembrie, curent. Odată cu autoizolarea regiunii în Zona de Securitate au apărut mai multe posturi ilegale instalate uniltarel de Tiraspol care împiedică și mai mult viața deplasarea cetățenilor RM de pe un mal pe celălalt mal al Nistrului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: