image
Sursa foto: Igor Dodon // Facebook

Apușoara lui Dodon: Promite să lanseze un apeduct care se construiește din 1980

Președintele Igor Dodon a întreprins o vizită în raionul Fălești la apeductul magistral Prut-Fălești, menționând că aprovizionarea cu apă a populației din RM este una din grijile permanente ale conducerii de vârf, însă apa din Prut nu a ajuns nici astăzi în casele făleștenilor.

Ieri, 24 septembrie Igor Dodon a întreprins o vizită în raionul Fălești, unde a participat la recepția Apeductului magistral Prut-Fălești, reconstruit în cadrul proiectului „Aprovizionarea cu apă potabilă a orașului Fălești din râul Prut”.

Am felicitat locuitorii care vor beneficia de apă potabilă din acest traseu și am subliniat că aprovizionarea cu apă a populației țării este una din grijile permanente ale conducerii de vârf. Am amintit că în anul curent, pentru realizarea programului de aprovizionare cu apă a localităților țării au fost alocate 207,3 milioane de lei din bugetul de stat”, scrie pe pagina sa de Facebook președintele.

Igor Dodon susține că lucrările de reconstrucție au demarat în anul 2006, iar investiția se cifrează la 35,4 milioane de lei, bani alocați din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională.

8 kilometri în 12 ani

Până în 2018 pentru construcția celor 8 km din lungimea totală de 18 km a apeductului magistral au fost valorificați 12,3 milioane de lei, alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).

Autoritățile publice locale de la începutul reconstrucției apeductului susțineau că alimentarea cu apă potabilă și construirea sistemelor de canalizare este unul din cele mai prioritare obiective.

Este unul dintre cele mai vechi proiecte din Republica Moldova. În diferite perioade, lucrările de construcție a sistemului au fost finanțate din mai multe surse. Alimentarea cu apă potabilă și construirea sistemelor de canalizare continuă să fie obiective prioritare pentru autoritățile locale”, afirma președintele raionului Fălești, Iraida Bânzari în 2018.

În raionuș Fălești apa din majoritatea fântânilor de mină conţine fluor ce depăşeşte de 2-3 ori limitele admise de normele sanitare.

Anterior, în raionul Fălești, ADR Nord a mai implementat două proiecte de aprovizionare cu apă. Este vorba de proiectele „Alimentarea orașului Fălești cu apă din râul Prut” și „Aprovizionarea cu apă potabilă și canalizare a locuitorilor satelor Risipeni și Bocșa și a instituțiilor de menire social-culturală”. Prin intermediul noului proiect („Asigurarea orașului Fălești cu apă din râul Prut 2”), autoritățile locale și-au propus să facă următorii pași pentru a realiza scopul principal - de a aduce apa din râul Prut în cât mai multe gospodării din localitățile raionului.

Vechiul apeduct magistral Prut-Făleşti a fost construit la începutul anilor 1980, însă apa din râul Prut așa și nu a mai ajuns în casele făleștenilor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: