image
Sursa foto: jurnal.md

Deputat român: CEC pentru Dodon! Competiția electorală din RM se anunță una total disproporționată

Comisia Electorală Centrală prin decizia pe care a luat-o, de a interzice partidelor politice din Republica Moldova să-și finanțeze proprii candidați la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, îl favorizează în mod clar pe Igor Dodon, întrucât îi permite acestuia din postura de așa-zis candidat independent, să fie susținut de PSRM. De această părere este deputatul PNL de la București, Matei Dobrovie. Oficialul consideră că în aceste condiții, competiția electorală din RM se anunță una total disproporționată.

Matei Dobrovie menționează că pe 15 septembrie 2020 Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a emis o circulară prin care interzice partidelor politice din țară să-și finanțeze proprii candidați la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.

„Prin decizia sa, CEC îl favorizează în mod clar pe Igor Dodon, întrucât îi permite acestuia din postura de așa-zis candidat independent, să fie susținut de PSRM. Mai mult, acceași Comisie Electorală Centrală refuză să anuleze preînregistrările false pentru deschiderea de noi secții de votare în Rusia, avantajându-l din nou pe președintele pro-rus”, observă deputatul român..

El mai precizează că în aceste condiții, competiția electorală se anunță una „total disproporționată”. „Candidații pro-europeni nu vor avea acces egal la resurse financiare, administrative și la mass-media. Desfășurarea unor alegeri prezidențiale libere și corecte este însă esențială pentru viitorul Republicii Moldova”, conchide deputatul român.

Amintim că marți, 22 septembrie, un grup de europarlamentari au apostrofat guvernarea socialistă de la Chișinău, acuzând-o că subminează integritatea procesului electoral, dar și Comisia Electorală Centrală, despre care deputații din Parlamentul European spun că face jocul PSRM.

„Vedem tot mai multe nereguli electorale care pun în pericol alegerile prezidențiale democratice din Republica Moldova. Orice manipulare sau abatere de la standardele democratice va avea drept rezultat o condamnare puternică și o revizuire a relațiilor UE - Moldova”, se spune în mesajul semnat de președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul UE – RM, europarlamentarul Siegfried Mureșan, împreună cu președintele Delegației Parlamentului European la Adunarea Parlamentară Euronest, europarlamentarul Andrius Kubilius, și vicepreședintele Euronest, europarlamentarul Andrzej Halicki.

Potrivit oficialilor de la Bruxelles, aceste și alte neregulile electorale pun în pericol alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Printre cele mai grave riscuri, spun eurodeputații, este că alegerile ar putea fi fraudate și prin cumpărarea voturilor locuitorilor din regiunea transnistreană.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: