image
Sursa foto: border.gov.md

După două decenii de monitorizare, RM devine membru deplin în cadrul Sistemului „Carte Verde”

După două decenii de monitorizare, Republica Moldova a devenit membru deplin în cadrul Sistemului Internațional de Asigurări „Carte Verde”, anunță Comisia Națională a Pieței Financiare și Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule.

Asambleea Generală, organul de conducere al Sistemului Internațional de Asigurări „Carte Verde”, convocată în data de 24 septembrie a decis de a nu prelungi statutul de „monitorizare” a BNAA din R. Moldova.

Potrivit acestei decizii, BNAA – organizație reprezentativă a companiilor de asigurări emitente de certificate „Carte Verde” – obține statut de membru cu drepturi depline în cadrul SIA „Carte Verde”.

Organul decizional respectiv, de asemenea, a desemnat-o pe Alina Osoianu, director Executiv BNAA, în calitate de co-președinte al Comitetului pentru reglementări interne, CoB.

Amintim că ţara noastră s-a confruntat cu probleme în acest sistem. În 2016, fosta judecătoare Adela Andronic a fost demisă în urma scandalului tranzacţiilor dubioase de la Biroul Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule. Asta după ce, în 2015, ea a suspendat activitatea conducerii BNAA pentru aproape două luni, decizie anulată ulterior de Curtea de Apel Chişinău. În această perioadă, instituţia ar fi fost prejudiciată cu peste 20 de milioane de lei şi a ajuns în imposibilitatea de a plăti garanţia externă de 4,2 milioane de euro.

În consecinţă, Consiliul Birourilor Carte Verde de la Bruxelles a hotărât suspendarea Moldovei din sistemul internaţional Carte Verde începând cu 1 octombrie 2015, beneficiind însă ulterior de o serie de amânări succesive. În luna iunie 2016 s-a decis însă păstrarea ţării noastre în sistem. Judecătoarea Adela Andronic a pledat nevinovat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: