„Tavanul prăbușit, podeaua ruinată și lacrimi în ochii angajaților” - Guvernul va deschide un cont pentru colectare de fonduri pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale

Guvernul RM va deschide un cont pentru colectare de fonduri, bani care vor fi direcționați pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale, care a fost ieri cuprinsă de flăcări. Chiar și după ore bune de la izbucnirea focului, pompierii și în aceste clipe se află la fața locului pentru a lichida consecințele și fumul care persistă.

Foto: UNIMEDIA

Primarul capitalei Ion Ceban anunță că împreună cu Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon și Premierul, Ion Chicu au fost la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”, și este o durere ce a „găsit acolo, tavanul prăbușit, pereții și podeaua ruinată, lacrimi și durere în ochii angajaților”.

Ceban spune că pentru artiști va fi găsită o sală pentru a continua activitatea.

„Este o instituție istorică pentru Republica Moldova și vom ajuta cum putem pentru a fi restabilită”, mai scrie Ceban.

Lidera PAS Maia Sandu, la fel, a declarat că vor identifica resurse necesare pentru reconstrucția Filarmonicii.

„O zi tragică pentru cultura națională. Nu ne putem permite să pierdem o instituție de cultură atât de importantă pentru țara noastră, cum este Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”. Filarmonica este mai mult decât o clădire, este o vatră culturală, care decenii de-a rândul a găzduit mari artişti şi evenimente de excepţie, ce au încălzit sufletele a generaţii de iubitori de artă.

Vom identifica resursele necesare și vom reconstrui Filarmonica Națională. Vom reconstrui sălile de concerte și teatrele, vom reconstrui spitalele, vom reconstrui afacerile oamenilor, ruinate de criză, vom reconstrui economia și țara. Vom folosi banii oamenilor pentru nevoile oamenilor, nu pentru mofturile celor de la conducere. Nu pentru Arene de miliarde, nu pentru palate, reședințe de vară și de iarnă, toate plătite din banii cetățenilor. Prea mult timp acest stat a avut priorități perverse, a cheltuit pentru confortul și luxul celor de sus, în loc să investească în binele tuturor.

Instituțiile culturale și oamenii de cultură din Republica Moldova vor deveni o prioritate”, a scris Maia Sandu într-o postare pe facebook.

Amintim că incendiul la Filarmonică a izbucnit ieri, la amiază. Oamenii legii au închis circulația pe străzile din preajmă, iar la fața locului au venit 10 autospeciale și circa 50 de pompieri, pentru a lupta cu flăcările. Focul s-a extins și a distrus acoperișul unui local de lux alăturat.

Potrivit IGSU, incendiul a fost localizat la ora 16:20. Conform datelor preliminare flăcările au afectat o suprafață estimativ de 3500 m2.


Pub