(foto/video) Cum arată Filarmonica Națională după incendiul devastator: Pompierii anunță stingerea focului în totalitate

După aproape o zi de la izbucnirea focului la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, pompierii au reușit să lichideze toate focarele. Pe parcursul zilei de ieri au lucrat peste 50 de angajați ai IGSU, lucrările fiind stopate după ora 22:00. Dis-de-dimineață, opt autospeciale, inclusiv două autoscări au reluat intervenția pentru lichidarea focarelor de ardere din interiorul clădirii. Pompierii urmează să demonteze și să înlăture materialele de construcție care prezintă pericol și să evacueze fonoteca din biblioteca Filarmonicii Naționale.

„Pe parcursul nopții lucrările de intervenție au fost suspendate la 22. La fața locului s-au mai aflat echipe care au monitorizat întrucât erau focare ascunse și trebuia urmărit. Către ora 06:00, lucrările au fost reluate. La fața locului vorbim de 8 echipaje a IGSU, inclusiv 2 autoscări, avem o macara care ne ajută, efectivul de trupă, să demonteze acoperișul. Asta era și problema, fiind un material destul de complex.

În continuare salvatorii și pompierii care se află la fața locului se vor concentra pe evacuarea bunurilor, în special biblioteca pe care o are Filarmonica, sperăm să putem salva o mare parte din bunurile respective”, a declarat Liliana Pușcașu, șefa Direcției relații cu publicul al IGSU.

Deși inițial se vorbea de o suprafață afectată de până la 4 mii metri pătrați, suprafața totală urmează să fie estimată. Deocamdată nu au fost lansate versiuni ale izbucnirii incendiului.

„La fața locului lucrează laboratorul experimental antiincendiar care are menirea de a efectua cercetarea statică și dinamică a locului incendiului pentru a înainta versiuni de izbucnie a acestuia. Până la ora această nu sunt victime”, a mai adăugat Pușcașu.

Amintim că incendiul la Filarmonică a izbucnit ieri, la amiază. Oamenii legii au închis circulația pe străzile din preajmă, iar la fața locului au venit 10 autospeciale și circa 50 de pompieri, pentru a lupta cu flăcările. Focul s-a extins și a distrus acoperișul unui local de lux alăturat. Potrivit IGSU, incendiul a fost localizat la ora 16:20. Conform datelor preliminare flăcările au afectat o suprafață estimativ de 3500 m2.

Totodată, Guvernul RM va deschide un cont pentru colectare de fonduri, bani care vor fi direcționați pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale, care a fost ieri cuprinsă de flăcări.

Directorul artistic al Filarmonicii, Marian Stârcea a declarat că întreg patrimoniul Filarmonicii Naționale a fost distrus și nu mai poate fi restabilit, în urma incendiului nemilos ce a cuprins ieri instituția.

„Pupitrele toate sunt arse, patrimoniul s-a dus... Pagube imense, mă doare sufletul. Un pian, care e în scenă, a ars, costă în jur de 150 de mii de dolari. Patrimoniul este de nerecuperat. Două săli au ars, cea Mare și cea Mică, cele mai bune săli din republică, ce au găzduit cei mai mari artiști din lume”, a declarat Marian Stârcea.


Pub