(video) Clădirea Filarmonicii nu poate fi reparată, aceasta va fi reconstruită din temelie. Dodon: Este nevoie de sute de milioane

Clădirea Filarmonicii Naționale nu poate fi reconstruită, acesta va fi construită din temelie. Despre aceasta a anunțat președintele Igor Dodon în cadrul emisiunii sale „Președintele Răspunde”. Potrivit acestuia, situația este deplorabilă.

Foto: UNIMEDIA

„Practic, de restabilit după acest incendiu este imposibil. Sunt câteva lucruri importante ce trebuie de făcut în viitorul apropiat. În primul rând, trebuie de făcut tot posibilul ca incendiul să fie stopat. După aceasta trebuie de curățit locul. Acoperișul practic cade. Trebuie de scos totul de acolo, să curățim pentru următoarele etape.

A doua etapă foarte importată este pregătirea unui proiect de construcție. De reconstrucție nu cred că putem vorbi. Eu știu că cei de la Guvern examinează posibilitatea de a anunța un concurs public, pentru a vedea care este cea mai bună idee a unui proiect de reconstrucție a Filarmonicii Municipiului Chișinău. Paralel cu aceasta, deja este deschis un cont special pentru acumularea de surse. Noi înțelegem că construcția unei Filarmonici noi, va costa surse destul de mari. Nu va fi vorba de 1 milion, de 2 sau de 10 milioane. E vorba de sute de milioane de lei, dacă vrem să facem una frumoasă pentru următoarele generații.

Eu ieri am fost contactat de unii sponsori care erau gata să doneze primul milion de lei. Vreau să lansez o campanie națională de colectare de fonduri pentru a construi Filarmonica în Chișinău”, a spus Dodon.

Guvernul urmează decidă unde va fi amplasat colectivul de la Filarmonică.

Amintim că incendiul la Filarmonică a izbucnit ieri, la amiază. Oamenii legii au închis circulația pe străzile din preajmă, iar la fața locului au venit 10 autospeciale și circa 50 de pompieri, pentru a lupta cu flăcările. Focul s-a extins și a distrus acoperișul unui local de lux alăturat. Potrivit IGSU, incendiul a fost localizat la ora 16:20. Conform datelor preliminare flăcările au afectat o suprafață estimativ de 3500 m2.

Totodată, Guvernul RM va deschide un cont pentru colectare de fonduri, bani care vor fi direcționați pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale, care a fost ieri cuprinsă de flăcări.

Directorul artistic al Filarmonicii, Marian Stârcea a declarat că întreg patrimoniul Filarmonicii Naționale a fost distrus și nu mai poate fi restabilit, în urma incendiului nemilos ce a cuprins ieri instituția.

„Pupitrele toate sunt arse, patrimoniul s-a dus... Pagube imense, mă doare sufletul. Un pian, care e în scenă, a ars, costă în jur de 150 de mii de dolari. Patrimoniul este de nerecuperat. Două săli au ars, cea Mare și cea Mică, cele mai bune săli din republică, ce au găzduit cei mai mari artiști din lume”, a declarat Marian Stârcea.


Pub