(video) Igor Dodon, despre avizul CC cu privire la modificarea Constituției: Stimați oponenți, cine conduce acum CC? Oare nu reprezentantul opoziției care a fost delegat pe criterii politice?

Igor Dodon se ferește de comentarii asupra avizului negativ dat de Curtea Constituțională, cu privire la inițiativa de revizuire a Constituției. Potrivit lui Dodon, acest aviz pune piedici la înfăptuirea reformei justiției.

„Eu am văzut acest aviz și explicația celor de Curtea Constituțională. Noi nu putem comenta ceea ce face Curtea Constituțională. Deciziile CC nu se discută, dar se execută. Au mai fost și alte decizii cu care nu am fost de acord, de aceea eu nu am să comentez din punct de vedere juridic elementele care au fost invocate acolo. Reforma justiției pentru noi rămâne o prioritate. Aici vreau să ofer un mesaj spre oponenții noștri, care ne criticau că noi stopăm reforma justiției. Stimați oponenți, criticanți – cine conduce acum CC? Oare nu reprezentantul opoziției care a fost delegat pe criterii politice? Atunci trebuie să ieșiți și să spuneți că ne asumăm asta sau asta. Pentru că în ultimul timp aud foarte multe săgeți împotriva guvernării, împotriva președintelui, împotriva Guvernului că noi vrem să stopăm reforma justiției.

Noi am propus o modificare la Constituție, care a fost discutată pe larg în societate, a fost avizată pozitiv de Consiliul Europei și de Comisia de la Veneția. Ea acum a fost blocată. Înseamnă aceasta blocarea reformei justiției? Pe o anumită perioadă, aceasta înseamnă blocarea anumitor procese. Trebuie să vedem cum mergem mai departe.

Soluția ar fi elaborarea unei propuneri de modificare a Constituției, să fie discutată pe intern și pe extern și să fie propusă din nou Curții Constituționale. Dar noi vom insista în continuare pe ceea ce ține de reforma justiției. Ea are câteva elemente”, a declarat Dodon.

Curtea Constituțională a avizat negativ inițiativa de revizuire a Constituției, propusă de Guvern.

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a explicat motivele care au stat la baza avizului negativ al CC, precizând că proiectul de modificare a Constituției poate fi prezentat Parlamentului pentru examinare numai după ce Guvernul va înlătura deficiențele constatate de Curte și va obține avizul CC. Doar în cazul în care Curtea va aviza pozitiv toate prevederile proiectului de lege, acesta va putea fi prezentat Legislativului pentru examinare.


Pub