(doc) CSJ consideră încheierea CA neîntemeiată în cazul circularei CEC prin care interzice partidelor să finanțeze campania electorală și trimite cazul la rejudecare

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a decis vineri, 25 septembrie, anularea încheierii din 21 septembrie 2020 a Curții de Apel Chișinău și restituirea cauzei de contencios administrativ intentată la contestațiile depuse de către Partidul Politic „Partidul Liberal Democrat din Moldova” și Partidul Politic „Partidul Liberal” (Mișcarea Politică Unirea) împotriva Comisiei Electorale Centrale cu privire la anularea circularei CEC cu privire la „modalitatea de primire a donațiilor și de efectuare a cheltuielilor de către concurenții electorali la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020” nr. 2796 din 15 septembrie 2020.

Foto: UNIMEDIA

CSJ consideră că încheierea Curții de Apel Chișinău este neîntemeiată.

Astfel, instanța a dispus restituirea cauzei spre rejudecare la Curtea de Apel Chișinău, în același complet de judecată.

La 21 septembrie, Curtea de Apel Chișinău a declarat inadmisibile contestațiile cu privire la circulara emisă de Comisia Electorală Centrală (CEC) care interzice partidelor politice să finanțeze campania electorală.

Amintim că la 16 septembrie, CEC a emis o circulară în care este stipulats că, în cazul alegerilor prezidențiale, partidele politice nu au calitate de concurent electoral, iar în cazul susținerii financiare plafonul de donații din partea partidelor este egal cu cel al persoanelor juridice.

Acest act a stârnit un val de nemulțumiri și acuzații din partea mai multor forțe politice în adresa instituției electorale, printre care Partidul PLDM, care a și depus o contestație la Curtea de Apel în acest sens, precum și liderul Platformei DA, Andrei Năstase și președinta PAS, Maia Sandu.


Pub