Ministrul MECC, Igor Șarov: „Chiar dacă Filarmonica nu va mai fi așa ca înainte, ne revine datoria să o reabilităm si să o dotăm la un nivel mai înalt”

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, alături de secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol și directorul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Svetlana Bivol, au participat astăzi, 25 septembrie la o ședință de lucru, prezidată de premierul Ion Chicu. În cadrul întrunirii s-a decis deschiderea unui cont bancar pentru transferul mijloacelor bănești sub formă de donație pentru intervenția asupra edificiului clădirii Filarmonicii Naționale.

Foto: UNIMEDIA

În următoarele zile urmează să fie efectuată o expertiză tehnică a stării edificiului Filarmonicii Naționale.

Participanții la ședință au identificat un spațiu temporar pentru activitățile și repetițiile ansamblurilor și Orchestrei Filarmonicii Naționale în incinta Palatului Național „Nicolae Sulac”, (str. A. Pușkin nr.24) și Palatului Republicii.

Menționăm că în dimineața acestei zile, Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov a efectuat o vizită de lucru la Filarmonica Națională, să documenteze situația la fața locului. Oficialul a discutat cu pompierii și cu directorul instituției, Svetlana Bivol, despre starea clădirii și pagubele materiale produse de deflagrație.

„Chiar dacă Filarmonica nu va mai fi așa ca înainte, ne revine datoria să o reconstruim si să o dotăm la un nivel mai înalt. Sunt alături de întreaga comunitate culturală din țara noastră, împreună vom reuși să renaștem din cenușă perla culturii noastre naționale – Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”.

Amintim că președintele Igor Dodon a declarat astăzi că clădirea Filarmonicii Naționale nu poate fi reconstruită, acesta va fi construită din temelie.

Amintim că incendiul la Filarmonică a izbucnit ieri, la amiază.

Oamenii legii au închis circulația pe străzile din preajmă, iar la fața locului au venit 10 autospeciale și circa 50 de pompieri, pentru a lupta cu flăcările. Focul s-a extins și a distrus acoperișul unui local de lux alăturat. Potrivit IGSU, incendiul a fost localizat la ora 16:20. Conform datelor preliminare flăcările au afectat o suprafață estimativ de 3500 m2.

Totodată, Guvernul RM va deschide un cont pentru colectare de fonduri, bani care vor fi direcționați pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale, care a fost ieri cuprinsă de flăcări.

Directorul artistic al Filarmonicii, Marian Stârcea a declarat că întreg patrimoniul Filarmonicii Naționale a fost distrus și nu mai poate fi restabilit, în urma incendiului nemilos ce a cuprins ieri instituția.

„Pupitrele toate sunt arse, patrimoniul s-a dus... Pagube imense, mă doare sufletul. Un pian, care e în scenă, a ars, costă în jur de 150 de mii de dolari. Patrimoniul este de nerecuperat. Două săli au ars, cea Mare și cea Mică, cele mai bune săli din republică, ce au găzduit cei mai mari artiști din lume”, a declarat Marian Stârcea.

Potrivit Laboratorului experimental anti-incendiar care a efectuat cercetarea la fața locului s-a înaintat trei versiuni.

Prima ipoteză pre căutată de specialiști este defecțiune a echipamentului electric. A două versiune înaintată este scurtcircuit în rețeaua electrică, iar a treia ipoteză este nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de secționare și tăiere a metalului.

În continuare specialiștii vor continua să cerceteze toate circumstanțele pentru stabilirea celei mai probabile cauze de producere a incendiului. Concluzia angajaților IGSU va fi în cadrul încheierii întocmite de specialiștii Laboratorului experimental anti-incendiar.

Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” a fost fondată în 1940 și în prezent face parte din monumentele de patrimoniu cultural.

În decursul celor circa 75 ani de activitate Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” a devenit cea mai importantă instituţie de concert din Republica Moldova desfăşurând o amplă activitate în diverse direcţii: muzica academică, populară, muzica uşoară şi jazz.


Pub