Ambasadele SUA și Poloniei la Chișinău își exprimă regretul față de pierderea Filarmonicii Naționale în urma incendiului devastator

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan și Ambasada Poloniei în Republica Moldova vin cu mesaje de regret pentru distrugerea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” și își exprimă suportul în vederea renovării și recuperării patrimoniului cultural.

Foto: Radio Chișinău

„Ambasada SUA a avut o colaborare de excepţie cu Filarmonica Naţională "Serghei Lunchevici" care, de-a lungul anilor, a găzduit, de fiecare dată cu mult entuziasm, recitalurile noastre muzicale şi tradiţionalele Concerte de Crăciun. Suntem alături de echipa Filarmonicii în aceste momente dificile şi sperăm că acest simbol al culturii muzicale moldovenești va renaşte din scrum pentru a continua să delecteze iubitorii de artă muzicală şi generaţiile ce vor urma", se arată în mesajul de pe Facebook al Ambasadorului Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan.

Ambasada Poloniei în Republica Moldova şi-a exprimat încrederea că, în curând, vor putea fi realizate noi colaborări cu artiştii Filarmonicii Naţionale.

„În aceste clipe de grea încercare suntem alături de colectivul Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici". Împreună am realizat proiecte de neuitat, dezmierdând spectatorii cu muzica interpreţilor şi compozitorilor polonezi şi suntem ferm convinşi că o vom face, curând, din nou.”

Amintim că și Ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, a venit cu o reacţie după ce un incendiu a distrus sala de concerte a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” din Chişinău, exprimându-și regretul față de pierderea clădirii Filarmonicii Naționale și încurajând poporul moldovenesc de a renaște arta.

Incendiul la Filarmonică a izbucnit ieri, la amiază și a reușit să fie stins abia în această după-amiază. Guvernul RM va deschide un cont pentru colectare de fonduri, bani care vor fi direcționați pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale, care a fost ieri cuprinsă de flăcări.

Directorul artistic al Filarmonicii, Marian Stârcea a declarat că întreg patrimoniul Filarmonicii Naționale a fost distrus și nu mai poate fi restabilit, în urma incendiului nemilos ce a cuprins ieri instituția.

„Pupitrele toate sunt arse, patrimoniul s-a dus... Pagube imense, mă doare sufletul. Un pian, care e în scenă, a ars, costă în jur de 150 de mii de dolari. Patrimoniul este de nerecuperat. Două săli au ars, cea Mare și cea Mică, cele mai bune săli din republică, ce au găzduit cei mai mari artiști din lume”, a declarat Marian Stârcea.

Potrivit Laboratorului experimental anti-incendiar care a efectuat cercetarea la fața locului s-a înaintat trei versiuni.

Prima ipoteză pre căutată de specialiști este defecțiune a echipamentului electric. A două versiune înaintată este scurtcircuit în rețeaua electrică, iar a treia ipoteză este nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de secționare și tăiere a metalului.

În continuare specialiștii vor continua să cerceteze toate circumstanțele pentru stabilirea celei mai probabile cauze de producere a incendiului. Concluzia angajaților IGSU va fi în cadrul încheierii întocmite de specialiștii Laboratorului experimental anti-incendiar.

Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” a fost fondată în 1940 și în prezent face parte din monumentele de patrimoniu cultural.

În decursul celor circa 75 ani de activitate Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” a devenit cea mai importantă instituţie de concert din Republica Moldova desfăşurând o amplă activitate în diverse direcţii: muzica academică, populară, muzica uşoară şi jazz.


Pub