25 septembrie 2020. COVID-19, PE SCURT: 713 cazuri noi de infectare și 12 decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

Alerte de călătorie: Informaţii privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

  • Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a informat despre actualizarea alertelor de călătorie (conform situației din data de 25 septembrie 2020).  Modificările de la ultima actualizare privind condițiile de călătorie sunt reflectate la fiecare țară. Sunt vizate următoarele țări: Cehia, Armenia, Israel. Informația exhaustivă poate fi accesată pe site-ul ministerului www.mfa.gov.md (banner: Alerte de călătorie COVID-19) sau pe adresa directă: https://bit.ly/3i35RR5. 

Gradele de alertă privind riscul COVID-19 vor fi atribuite la nivel teritorial

  • Gradele de alertă corespunzătoare nivelului de risc al transmiterii virusului COVID-19 vor fi atribuite la nivel teritorial, în funcție de mai mulți indicatori, care vor fi calculați de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică o dată la 14 zile. În baza acestora, Comisiile teritoriale de sănătate publică vor stabili măsurile de sănătate publică corespunzătoare gradului de alertă din teritoriul administrativ gestionat. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a precizat că indicatorii teritoriali,  inclusiv  incidența  prin  COVID-19  care  caracterizează situația epidemiologică, este definită prin praguri de alertă care variază reieșind din codurile de culori (galben, portocaliu și roșu). Pragul de alertă reprezintă numărul de cazuri de suspecţii/boli/decese sau nivel de incidenţă prin COVID-19, înregistrat într-o perioadă de timp, spațiu, grup de populație  și/sau  valori  care  constituie  indicatorii pentru limita   maximal admisibilă și care determină aplicarea imediată a măsurilor de sănătate publică.

Expert: Media zilnică a cazurilor noi de COVID-19 în luna septembrie a trecut de 500 persoane

  • „Media zilnică a cazurilor noi de COVID-19 în luna septembrie a trecut de 500 persoane/zi.  Joi am avut peste 11 mii cazuri active. Era și de așteptat după două zile de anti-recorduri la cazuri noi de COVID-19”, constată expertul economic Veaceslav Ioniță. Precizăm pe pe 23 septembrie au fost confirmate 786 cazuri noi de infectare cu COVID-19, iar pe 24 septembrie – 721 cazuri noi.

Compania Microsoft susține R.Moldova: instituțiile de învăţământ vor obține accesul la Office 365 A1 și la platforme interactive 

  • Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Compania Microsoft au semnat astăzi un Memorandum de Înțelegere în temeiul căruia va fi construit un parteneriat strategic pentru susținerea sistemului educațional din Republica Moldova. Grație acestui parteneriat, instituțiile de învăţământ din țară vor obține accesul la Office 365 A1, la platforme interactive pentru perfecționarea și recalificarea cadrelor didactice și oferirea sprijinului în implementarea modelului de învățare la distanță și modelului mixt.  Comunitatea educațională va putea beneficia de instrumente precum:  Microsoft Teams care poate fi utilizat ca platformă de învățare la distanță și care le permite utilizatorilor să organizeze lecții video de la distanță, să colaboreze între grupuri și clase, să genereze sarcini de învățare și să definească termenele limită pentru temele de acasă. Un alt instrument important este și Microsoft Forms acesta este utilizat în procesul de evaluare pentru a crea și partaja teste, oferă scorul final după finalizarea testului, iar profesorul va economisi timpul verificând corectitudinea răspunsurilor.

Populația de etnie romă, afectată disproporționat de pandemia COVID-19

  • Majoritatea romilor nu au acces sau nu au resursele necesare pentru achiziționarea echipamentelor de protecție contra COVID-19. În perioada de carantină, majoritatea absolută a femeilor rome nu au avut acces la echipamente de protecție (mănuși, mască) – 95% (în cazul bărbaților – 80%). Persoanele de etnie romă ce au nivelul scăzut de studii au fost afectate cel mai mult de această criză, reprezentând o pondere mai mare în rândul celor ce și-au pierdut locul de muncă. Circa 70% din respondenții fără studii sau cu studii primare și 40% cu studii incomplete au raportat că și-au pierdut slujba. Criza pandemică a determinat ca mai multe venituri obținute de persoanele de etnie romă din activitățile economice să se reducă. Pentru mai mult de 65% din romi ar fi dificil financiar să-și procure medicamente în sumă de 200 lei moldovenești. Sunt constatări ale cercetării „Efectele crizei provocate de pandemia COVID-19 asupra populației de etnie romă din Republica Moldova”, efectuată de Centrul Național al Romilor, în parteneriat cu Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și finanțată de Suedia.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.