Cine a fost Serghei Lunchevici. Lăutarul al cărui nume îl poartă Filarmonica Națională din Moldova

Serghei Lunchevici a fost un celebru violonist, dirijor, compozitor și actor de cinema, iar numele lui îl poartă astăzi Filarmonica Națională din Chișinău. Aproape patru decenii (1958-1995) Serghei Lunchevici a fost prim dirijor și director artistic al orchestrei de muzică populară „Fluieraș”, devenind o legendă vie încă în timpul vieții.

Serghei Lunchevici s-a născut la 29 aprilie 1934 la Chișinău. Tatăl lui era vatman, iar mama − controloare în același tramvai. La vârsta de 6 ani le-a declarat părinților că va deveni muzician. Astfel, dacă în oraș venea vreo trupă de lăutari, Serghei trebuia căutat la o margine a Chișinăului, iar părinții îl adunau târziu de pe drumuri. În anul 1941 familia Lunchevici a fost deportată în Siberia, iar după război Serghei se întoarce cu mama și fratele său. Tatăl lui, însă, a rămas în Siberia, ca să-și „ispășească pedeapsa”.

În 1957. Lunchevici absolvește Conservatorul de la Chișinău la două specialități, vioară și dirijat simfonic. Nu avea nicio îndoială că va activa în continuare în orchestra simfonică a Filarmonicii și că va deveni dirijor de orchestră simfonică: visul său cel mai mare. Dar soarta a dispus să fie altfel: Ministerul Culturii i-a propus pe neașteptate să devină „lăutar”, numindu-l dirijor al orchestrei de muzică populară a Filarmonicii. În același an orchestrei i s-a conferit numele „Fluieraș”. Se zice că atunci când a fost numit, Nicolae Radu, fiul renumitului lăutar Petre Radu, i-a dăruit lui Lunchevici cea mai scumpă relicvă a sa – vioara tatălui său. Astfel, muzica populară a devenit sensul vieții sale. „Nu poți să nu te îndrăgostești de ea. Pe mine mă atrage nu numai melodia și temperamentul cântecelor moldovenești, dar și lirismul lor filozofic cu un bogat conținut”, spunea el.

Serghei Lunchevici tindea să prefacă orice program nou, orice număr de concert într-un mic spectacol. Pe site-ul oficial al Filarmonicii Naționale se menționează că, în aprecierea criticilor maestrul Lunchevici apărea drept o figură neobișnuită în lumea violoniștilor, în sensul unei rare virtuozități: „cântarea lui captivează prin neobișnuita emitere a sunetului. Chiar și arcușul la Lunchevici are o comportare particulară, cu o dinamică dansantă, ce parcă zorește orchestra și aprinde inimile auditorilor”. Cea mai reprezentativă lucrare interpretată de Serghei Lunchevici este, bineînțeles, „Balada” lui Ciprian Porumbescu – când „vioara cântă și suspină dragoste și credință” și când „vioara înceta sa mai fie un simplu instrument muzical”, ci un „un instrument cu posibilități nemărginite”.

Celebrul regizor Emil Loteanu l-a invitat anume pe Serghei Lunchevici în rolul central Toma Alistar din renumitul său film „Lăutarii”, unde l-a înfățișat cu trup și suflet pe legendarul lăutar – Barbu Lăutarul.

Printre distincțiile sale figurează: Maestru emerit în artă (1960); Artist al poporului din RSSM (1966); Premiul de Stat al RSSM (1967); Artist al poporului din URSS (1976); Ordinul Republicii (1993). Din anul 2003 prin Decret de Stat, Filarmonica Naționala poartă numele lui Serghei Lunchevici.

S-a stins din viață la 15 august 1995 la Chișinău și a fost înmormântat la Cimitirul Central Armenesc. Pe piatra de la mormântul lui Serghei Lunchevici poți citi următoarele rânduri: „Vântul cântecul mi-l duce/ Peste văi, peste coline,/ Viața-i viață, ea se duce –
Numai cântecul rămâne…”

Sursa: Filarmonica,md, moldovenii.md, revista.amtap.md

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.