80 de ani ai Filarmonicii fără Filarmonică. Interviu cu dirijorul Petre Neamțu

În dimineața zilei de ieri, 24 septembrie, tavanul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” a fost cuprins de flăcări. În scurt timp acesta s-a prăbușit și focul a cuprins interiorul întregii clădiri care are o suprafață de peste 3500 de m.p. Zeci de pompieri au participat ore în șir la stingerea incendiului. Artiștii aflați în Filarmonică au fost evacuați și doar o mică parte din instrumente a fost salvată. Focul a fost lichidat total abia în această dimineață. Pompierii au început să evacueze fonoteca din biblioteca Filarmonicii. 

Petre Neamțu este director artistic și dirijor al Orchestrei de muzică populară „Folclor” a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. Este autorul și aranjorul multor creații pentru orchestră, autorul manualelor și a culegerilor de piese pentru orchestră, ansambluri instrumentale și instrumente solistice. Artist Emerit din Republica Moldova (1989); Meritul civic (1993); ordinul „Gloria Muncii” (2000) și Artist al Poporului (2010).

Cum ați aflat despre incendiu?

Eram aici, în Filarmonică și ne-au anunțat că undeva este un incendiu și trebuie să ieșim din clădire. Asta a fost la început, după care focul s-a răspândit atât de tare, că a ars totul. Slavă Domnului că nu a avut de suferit niciun om. Pentru că în acel moment acolo era o parte din orchestra simfonică, era capela corală, eram și noi câțiva din orchestră. Am stat până la urmă… E tragedie mare. A dispărut un centru de cultură, probabil cel mai important din Chișinău și din toată Moldova. Aici au fost educați și formați majoritatea artiștilor noștri. E o pierdere enormă. A ars totul. A ars sala mare, a ars sala mică, a ars totul ce este foarte important pentru un artist. 

Câte instrumente ați reușit să salvați?

Instrumentele orchestrei noastre, slavă Domnului, s-au păstrat. Studioul nostru nu a fost afectat, dar restul… Notele orchestrei simfonice au fost nimicite. Tragedie, asta e. 

Cum trec peste asta colegii?

Suntem distruși cu toții. Vine câte unul aici, la Filarmonică, să vadă ce putem face. Deocamdată nu ne permit să intrăm în Filarmonică, să vedem ce e cu notele noastre, cu arhiva, cu tot. Toți suntem în fața clădirii. Directoarea este distrusă total. Ne încurajăm unii pe alții. Nu putem face acum altceva…. În acest an Filarmonica împlinește 80 de ani. Trebuia să avem un mare spectacol aniversar. Orchestra noastră trebuia să evolueze pe data de 15 și toate colectivele aveau câte o zi de concert, adică eram în pregătiri. Mai aveam spectacole și în alte părți, am avut înregistrări, adică activitatea noastră era în toi când s-a întâmplat acest lucru. Și acum nu știu: 80 de ani ai Filarmonicii? Ce fel de aniversare dacă noi nu avem Filarmonică? E o pierdere enormă. 

Ce putem face acum?

Trebuie doar să construim din nou Filarmonica. Asta înseamnă că trebuie să punem umăr de la umăr, toată republica, fiecare care a fost măcar o dată aici și să adunăm bani. Asta este important. Ce să faci? Altceva nu poți face. 

Sursa foto: Nadejda Roșcovanu și dse.md.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.