O școală a viitorilor părinți, organizată la Selemet, raionul Cimișlia

O școală a viitorilor părinți, organizată la Selemet, raionul Cimișlia

Implementarea de către Asociația Obștească „Pro Cimișlia” din orașul cu aceeași denumire a proiectului „50/50: drepturi egale, responsabilități egale” a făcut posibilă organizarea, în satul Selemet din același raion, a unei școli pentru viitorii părinți.

Evenimentul s-a produs la sfârșitul săptămânii precedente în sala „Norge–Moldova” din localitatea respectivă, la el fiind prezente mai multe cupluri de familii tinere, dar și viitoare mame.
Mai întâi, aici a fost vernisată expoziția de fotografii cu genericul „Dragostea și armonia în familie fac părinții și copiii fericiți”, care conține 12 imagini despre rolul activ pe care îl joacă părinții, în special tații, în creșterea și educarea copiilor.
Gazdele au apreciat în mod deosebit faptul că în cadrul acestei expoziții au avut posibilitatea să admire și fotografii în care figurează două familii din sat – una în care se practică fotbalul și alta care participă la sădirea copacilor pe aleea nou-născuților din centrul Selemetului.
Expoziția se va afla în această localitate pe parcursul lunilor septembrie-octombrie, după care va fi vernisată la Gura Galbenei, un alt sat inclus în proiectul nominalizat.

Natalia Răileanu, președinta Asociației Obștești „Pro Cimișlia”, a făcut o succintă prezentare a proiectului „50/50: drepturi egale, responsabilități egale”, care a început să fie realizat încă în iarna anului curent și va dura până la sfârșitul lui decembrie 2020, cuprinzând o serie de activități despre care Publicația „Gazeta de Sud” a relatat pânâ acum cu lux de amănunte.
Un cuvânt de salut a adresat asistenței Tatiana Badan, șefa administrației publice locale, care a vorbit despre importanța implementării proiectului în cauză pentru populația de aici, despre susținerea totală de care se bucură tinerele familii din partea Primăriei.
În continuare, i s-a oferit cuvântul medicului Svetlana Moroz, expertă și formatoare în domeniul educației tinerei generații, care a elucidat mai multe teme importante, cum ar fi: egalitatea de gen în Republica Moldova; familia – produsul a două persoane; rolul taților în educarea copiilor; violența domestică și efectele ei asupra femeilor și odraslelor lor.
Tratarea acestor chestiuni s-a făcut prin activități de grup în care au fost implicați cei prezenți și la care s-a discutat despre relațiile dintre femei și bărbați, despre piramida ce trebuie să existe la construirea acestor legături, despre rolurile pe care le joacă mama și tata în viața copilului.
Svetlana Moroz a avut grijă să mențină în permanență atenția ascultătorilor prin diverse metode. Bunăoară, a fost organizată demonstrarea câtorva filme, după care s-au pornit discuții pe marginea subiectelor vizionate. Viitorii părinți, spre exemplu, Marina și Vlad Cornițel, au povestit cazuri reale din viața de cuplu.
Celor prezenți le-a fost interesant să afle experiența acumulată de alte țări în domeniul combaterii violenței în familie. De pildă, de către Israel.
Acordul final al instruirii l-a constituit concluzia la care au ajuns cei prezenți: „Copilul trebuie să fie fericit!”.
Printre cele 25 de persoane care au participat la desfășurarea în satul Selemet a școlii viitorilor părinți s-au numărat și soții Cristina și Serghei Răilean. Iată ce au declarat ei:

În familia noastră este de acum un copil și suntem în așteptarea celui de al doilea. Cu toate că avem o anumită experiență în creșterea și educarea lui, cele aflate astăzi ne vor fi de mare folos în viitor. Mulțumim organizatorilor seminarului pentru sfaturile și îndrumările pe care ni le-au dat. Îi mai așteptăm pe la noi și cu alte povețe.

You May Have Missed