Fostul director interimar al Societății Red-Nord, care și-a angajat cumnatul, a intrat în vizorul Autorității Naționale de Integritate

Irina Odobescu
25/09/2020

Autoritatea Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către fostul director general interimar al Societății pe Acțiuni Red-Nord, Viorel Babii. Acesta și-a angajat cumnatul la instituția pe care o conducea.

În cadrului controlului, inițiat în baza unei sesizări, inspectorii  de integritate au stabilit că, în perioada iunie 2017 – noiembrie 2017, Viorel Babii, aflându-se în funcția de director interimar al Red-Nord, a semnat direct cu cumnatul său ordinul de angajare și contractul individual de muncă.

În cadrul controlului, inspectorul de integritate a stabilit că în contractul de management încheiat între Consiliul S.A. Red-Nord și subiectul vizat se regăsesc prevederile referitoare la conflictul de interese. Prin urmare, ar rezulta că fostul conducător al acestei instituții ar fi știut despre situațiile de conflict de interese, stipulate chiar și în contractul său de numire în funcție. 

Dacă actul de constatare emis de ANI va rămâne definitiv, subiectul riscă să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică, cu excepția funcțiilor elective, pentru o perioadă de trei ani și ar putea fi înscris și în Registrul Interdicțiilor al ANI. Actul de constatare poate fi contestat în instanța de contecios administrativ.

Irina Odobescu
25/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii