Vrei să obții un job în IT? Ce calități trebuie să întrunești pentru a fi angajat în domeniu aflăm de la Lia Plămădeală, coordonator HR recrutare IT

Convingerea că domeniul IT presupune doar programare este un mit. Cunoștințele digitale s-au infiltrat în domenii precum design, PR, medicină și produc impact chiar și în sfera Resurselor Umane. Cum se îmbină abilitățile interpersonale cu cele tehnologice și ce calități trebuie să întrunească un candidat care vrea să obțină un loc de muncă în IT, aflăm de la protagonista interviului de astăzi, Lia Plămădeală, a cărei misiune este să recruteze cei mai talentați specialiști în domeniu.

Foto: Tekwill

Cariera în IT este o alegere excelentă. Este de părere Lia Plămădeală, o tânără ambițioasă care și-a început activitatea profesională în Marketing și Resurse Umane. Traseul urmat de Lia a fost unul netradițional. După absolvirea facultății și-a dedicat timpul contribuind la dezvoltarea tinerilor din Republica Moldova, fiind parte a unui program de voluntariat. Și-a dorit dintotdeauna să facă parte din echipa unei companii internaționale din Moldova și așa cum a avut ocazia să găsească o oportunitate de job în Departamentul de Resurse Umane Orange, s-a alăturat cu entuziasm. Pe parcurs, jobul a adus-o mai aproape de sectorul IT.

Lia Plămădeală / Sursa:Tekwill

Lia Plămădeală, Projects & Recruitment Coordinator, Orange Systems: „ Domeniul resurselor umane devine tot mai aproape de domeniul tehnologiilor informaționale și pe care l-am descoperit din necesitate, însă pot să zic ca a devenit o pasiune. Din afară nu înțelegeam cât este de dinamic, iar treptat, mi-am dat seama că IT-ul e mai mult decât programare. Să faci IT înseamnă să lași un impact pozitiv în viața oamenilor, să îmbunătățești experiența utilizatorilor și să-i familiarizezi cu domeniul tehnologiilor informaționale astfel încât fiecare să beneficieze de progresul tehnologic.”

IT-ul este un domeniu aflat în continuă ascensiune, iar companiile vor fi tot timpul în căutare de specialiști. Angajatorii recrutează oameni care sunt interesanți de noile trenduri din industrie și sunt dornici să-și perfecționeze cunoștințele.

Lia Plămădeală, Projects & Recruitment Coordinator, Orange Systems: „De la viitorii angajați, așteptăm să fie „problem-solveri”, să aibă în cap produsul final, rezultatul, astfel încât să știe unde să tindă și să poată aduce valoare adăugată, să vină cu amprenta sa individuală. Unicitatea specialiștilor constă în modul lor de gândire și cum ei abordează diferite probleme. Este foarte important să poată relaționa cu oamenii, să știe să explice care sunt așteptările lor , să înțeleagă viziunea și să ajute ca fiecare să contribuie cu maximum cu ce poate, pentru ca produsul finit să fie unul excepțional.”

Lia este de părere că succesul în era digitală se poate realiza printr-o gândire liberă, abordări inovative, dorință de dezvoltare profesională, dar și sete de cunoaștere. Tehnologia avansează neîncetat, iar asta poate face ca, în doar câțiva ani, cunoștințele de acum ale unui specialist IT să nu mai fie uzuale.

Lia Plămădeală, Projects & Recruitment Coordinator, Orange Systems: „Astăzi urmărim o creștere senzațională a oportunităților în IT, iar absolvenții facultăților au la dispoziție numeroase posibilități pentru a alege direcția potrivită. Aici vorbim și despre roluri de Project Manager, Business Analyst, Product Owner și altele. Bineînțeles, în aceeași măsură aici intervine și rolul specialistului în Resurse Umane, care contribuie la dezvoltarea profesională a fiecărui angajat astfel încât ei să poată răspunde provocărilor viitorului. În fiecare zi studiez surse pentru a cunoaște noutățile domeniului IT, mă informez deplin dacă urmează un nou proiect ca să le pot spune oamenilor despre oportunitățile pe care le avem.”

Lia Plămădeală / Sursa:Tekwill

Despre campania #AlegCarieraIT

Reportajul a fost realizat în cadrul Campaniei de promovare a Carierei IT, implementată în cadrul Proiectului Tekwill de către Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei. Startul campaniei a fost dat în anul 2012, având drept obiectiv să le comunice tinerilor care sunt oportunitățile și avantajele pe care le generează activitatea în domeniul IT. Campania încurajează tinerii să afle mai multe informații despre profesiile și oportunitățile din domeniul IT, demonstrând stereotipurile existente și promovând istoriile unor profesioniști care inspiră. În același timp, acțiunile se axează pe ideea că la temelia succesului și a performanței stau munca, atitudinea conștiincioasă, dedicarea și dorința de a te dezvolta încontinuu. Istoriile de succes insistă pe setarea corectă a motivațiilor: decizia de a opta pentru o carieră în IT trebuie să fie una responsabilă, bazată pe avantajele, dar și rigorile acestui domeniu.


Pub