Andrei Năstase vrea modificarea Constituției pentru garantarea pensiilor și salariilor peste minimul de existență

Liderul Platformei DA pledează pentru modificarea Constituției, astfel încât statul să fie obligat de Legea Supremă să asigure cetățenii cu salarii și pensii ce nu vor fi mai mici de minimul de existență.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit Articolul 47 din Constituție statul este obligat să ia măsuri pentru ca orice om să aibă un nivel de trai decent, care să-i asigure sănătatea şi bunăstarea lui şi a familiei, cuprinzând hrana, îmbrăcămintea, locuinţa, îngrijirea medicală, precum şi serviciile sociale necesare.

„În completarea acestor dispoziții, pentru a nu permite nimănui, nici unei guvernări, niciunui prim-ministru sau președinte să interpreteze după bunul lor plac Constituția, urmează a fi introdusă în textul Constituției obligația statului de a asigura că nici un salariu sau pensie să nu fie mai mici decât minimul de existență, stabilit în conformitate cu legislația, care astăzi, conform datelor Biroului Național de Statistica depășește suma de 2000 lei, iar în realitate este mult mai are. Pentru unii guvernanți, o masa plătită într-o singură zi la restaurant depășește o pensie lunară de-a părinților noștri”, a declarat Andrei Năstase, la o conferință de presă.

Platforma DA a anunțat că inițiază procedurile de modificare a Constituției și a întregului cadru normativ legat de siguranța socială a fiecărui cetățean, „ca parte a programului prezidențial de eradicare a sărăciei.

„Preocuparea mea și a Platformei DA este aceea de a elimina, prin acțiuni concrete, decalajele dintre veniturile actuale ale populației și necesitățile, nevoile zilnice ale oamenilor. Un proiect aparte al meu și al Platformei DA îl reprezintă măsurile de revizuire și ajustare a tarifelor la energia electrică, gazul natural, combustibili, precum și a prețurilor exagerate.

Platforma DA are elaborat un plan consistent, pentru următorii 4 ani de zile, care pe langa cele expuse mai sus va garanta creșterea veniturilor suplimentare în buget de minimum 20 miliarde lei prin atragerea investițiilor străine, eliminarea schemelor în cadrul achizițiilor publice, combaterea economiei tenebre, anularea unor facilități fiscale inutile și impozitarea suplimentară a luxului și viciilor. Iată sursele din care vom aloca banii necesari pentru majorarea pensiilor mici. Noi suntem garanții faptului că pensia minima în Republica Moldova va ajunge la cel puțin 2500 lei”, a mai spus Năstase.


Pub