Ministerul Educației a cerut Consiliului de Etică al Școlii din Ocnița să investigheze cazul profesorului, filmat în timp ce discută cu elevii despre alegeri

(update) Boris Cușnir, profesorul de la un liceu din orașul Ocnița, care a fost filmat în timp ce le explica elevilor săi de ce este important să participe la alegerile prezidențiale de pe 1 noiembrie, criticând deputați din PSRM și declarându-se nemulțumit de oamenii în vârstă care votează, este consilier raional din partea PAS și unul din liderii raionali ai formațiunii politice.

Astăzi, Ministrul Educației a anunțat că a avut o discuție cu șeful Direcției Învățământ Ocnița, care deja a luat măsuri în legătură cu profesorul filmat în timp ce discută cu elevii despre alegeri. Astfel, Consiliul de Etică al școlii urmează să determine dacă cele desfășurate reprezintă „o simplă expunere a unor opinii politice într-un cadru informal, eventual provocat și filmat pe ascuns, sau dacă reprezintă o încălcare a Codului de Etică privind normele de conduită în relațiile cu elevii referitor la aspectul politic în școală”, scrie Igor Șarov, într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook.

Foto: mecc

„Conform legislației, răspunsul Consiliului de Etică al Școlii, (pe care îl îndemn să analizeze cu toată seriozitatea acest caz), poate fi reanalizat de Consiliul de Etică al Direcției de Învățământ Ocnița, dacă părțile nu sunt de acord cu decizia Consiliului de Etică al Școlii. Cadrul legal există, el este clar și solicit aplicarea sa imediată.

De îndată ce aceste acțiuni vor fi realizate, Ministerul va informa opinia publică în deplină transparență, despre rezultatul lor”, a scris Șarov.

Igor Șarov mai scrie că rolul ministerului este să protejeze profesorii de influențe politice și din calitatea de ministru își dorește să spună public că se poziționează în apărarea și susținerea profesorilor față de ingerințele politice de orice fel.

„Pentru a proteja profesorii și a preveni, în special pe perioada campaniilor electorale, comportamente care să atragă sancțiuni pe care să le aplicăm cu inima strânsă, solicit Consiliilor de Etică din toate școlile să informeze de îndată toate cadrele didactice despre prevederile Codului de Etică referitoare la activitățile politice în școli și să monitorizeze punerea în aplicare a acestor prevederi”, a mai adăugat Șarov.

Amintim că un profesor din Ocnița a fost filmat în timp ce le explica elevilor săi de ce este important să participe la alegerile prezidențiale de pe 1 noiembrie. Bărbatul le spunea elevilor că este enervat de faptul că bătrânii de 70-80 de ani vor merge organizat la vot și vor decide soarta tuturor, în special a tinerilor, iar cei de 18+ preferă în ziua votului să iasă la picnic sau în baruri. Subiectul a fost discutat și în cadrul ședinței guvernului de astăzi. Premierul Ion Chicu i-a cerut ministrului Șarov să ia măsuri în privința acestui profesor.


Pub