24 septembrie 2020. COVID-19, PE SCURT: 721 cazuri noi de infectare și opt decese

oms moldova

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

Decizie: Se admite desfășurarea expozițiilor, festivalurilor și târgurilor agricole specializate

  • Comisia națională extraordinară pentru sănătate publică (CNESP) a permis desfășurarea expozițiilor, festivalurilor și târgurilor agricole specializate, cu respectarea instrucțiunilor privind măsurile de prevenire și control a infecției COVID – 19. Totodată, a fost permisă desfășurarea activităților, cu prezența spectatorilor, în incinta instituțiilor teatral – concertistice și a caselor de cultură. Decizia finală de a redeschide instituțiile de cultură va aparține fondatorilor, doar după ce vor întruni toate regulile menționate în instrucțiunea CNESP. Numărul spectatorilor va fi limitat la 50% din capacitatea sălilor, cu respectarea distanței între persoane de cel puțin 1.5 metri. Purtarea măștilor va fi obligatorie pe toată durata evenimentului, care nu va depăși 2 ore.

Revenirea la activitățile culturale se va realiza treptat

  • Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov,  a menționat că revenirea la activitățile culturale de dinaintea pandemiei virusului COVID-19 trebuie să se realizeze treptat. Aceasta în funcție de evoluția situației epidemiologice din țară, cu respectarea cu respectarea tuturor măsurilor de sănătate publică necesare stopării extinderii infectărilor cu COVID-19 (termoscanarea la intrare în instituție, monitorizarea strictă a stării de sănătate a artiștilor la locul de muncă, limitarea accesului publicului în sălile de spectacole până la 50% din capacitatea sălii și cu o distanță de minimum 1,5 metri între spectatori, aerisirea regulată a spațiilor de spectacol și efectuarea pauzelor/antractelor cu o periodicitate sporită, igienizarea regulată a mâinilor, purtarea obligatorie a măștilor, interzicerea consumului de alimente în sălile de spectacol).

La 1 octombrie urmează a fi lansat serviciul Telemedicina

  • La 1 octombrie vom lansa un serviciu nou, serviciu despre care de mult timp se discută – serviciul Telemedicina, în cadrul căruia pacienții gravi vor fi consultați la distanță de specialiști notorii, a anunțat la TVR Moldova ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu. Potrivit ei, noul serviciu va fi lansat cu suportul unui operator de telefonie mobilă din R.Moldova și Ambasada SUA la Chișinău, care au oferit tablete, care sunt distribuite în spitale. „Cu ajutorul acestora, medicii de la terapia intensivă vor beneficia de ghidaj din partea catedrelor și a specialiștilor notorii, iar cazurile grave vor putea fi consultate la o etapă precoce. Se vor fotografia, se vor filma parametrii vitali ai pacienților. Acest ghidaj se va face la distanță”, a menționat Viorica Dumbrăveanu.

578 de încălcări ale măsurilor epidemiologice, constatate de oamenii legii timp de o săptămână

  •  578 de încălcări ale măsurilor epidemiologice au fost constatate de oamenii legii în ultima săptămână. „Acestea au fost încălcări vădit grave, admise de cetățeni cu rea voință sau în mod conștient”, a menționat secretarul de stat al MAI, Sergiu Golovaci. Potrivit lui, în această perioadă, au fost înregistrate 167 de contravenții în unitățile de comerț, 139 în piețele comerciale, 55 de cazuri în stațiile PECO. De asemenea, au fost  constatate 146 de încălcări în zonele de agrement. „Din cei 13 000 de cetățeni au fost plasați în regim de izolare, în 59 de cazuri, oamenii au părăsit conștient domiciliu și unii au participat la diferite ceremonii festive : zile de naștere,  nunți și cumetrii, punând în pericol un număr mare de cetățeni”, a spus Golovaci. Statistica arată că timp de o săptămână de COVID-19 s-au infectat 65 de angajați ai MAI.

Moldova va primi asistență nerambursabilă în valoare de 9 milioane euro din partea Comisiei Europene

  • Republica Moldova va primi asistență nerambursabilă în valoare de 9 milioane euro din partea Comisiei Europene. Asistența va fi acordată în cadrul proiectului „UE4Moldova: Facilitatea de sprijin a răspunsului sistemului de sănătate la situația de urgență COVID și realizarea reformelor conform Acordului de Asociere”. Acordul de finanțare cuprinde 4 componente: consolidarea capacității de a răspunde la situația de urgență COVID-19 în sănătate publică – 5 milioane euro; consolidarea capacității de supraveghere, guvernanță corporativă și managementul riscului în sectorul financiar – 2 milioane euro; sporirea transparenței, responsabilității și accesului la sistemul judiciar – 1 milion euro și consolidarea capacității și sustenabilității mass-mediei locale – 1 milion euro. Operațiunile ce urmează a fi finanțate în cadrul Acordului vor derula în perioada 2020-2026 și vor fi implementate de entități selectate de către Comisia Europeană.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.