Turist în Moldova: Rezervația „Pădurea Domnească”

Săptămâna aceasta îți propunem ca obiectiv turistic Rezervația Pădurea Domnească – unde poți vedea cel mai masiv animal din Europa, stejari falnici cu vârste de 300-400 de an, o sută de movile, a căror taină încă nu a fost descoperită sau stânci și peșteri cu forme sculptate de-a lungul timpului. „Este prima arie protejată din Moldova medievală, care a fost formată încă pe vremea lui Alexandru cel Bun. Se afla pe ambele maluri ale Prutului – se numea Țuțora și se întindea din zona Iașiului, până mai jos de Ungheni și se întindea până la Suta de Movile”, povestește Valeriu Țarigradschi, directorul rezervației. Potrivit lui, pădurile seculare și obiectivele turistice de aici sunt ca „o poveste pe care trebuie s-o descoperi, ca să apreciezi natura”.

Unde este și cum ajungi

Rezervația„Pădurea Domnească se întinde pe o suprafață de peste 5700 de hectare dintre care aproape 5000 de hectare sunt acoperite cu păduri. Poarta de acces în rezervație se află în localitatea Moara Domnească, raionul Glodeni, care se află la 150 de km de Chișinău. Prețul unui bilet la autobuz până în localitate este de circa 90 de lei.

Ce oferă și cât costă

Valeriu Țarigradschi, directorul rezervației, povestește că unul dintre cele mai vizitate locuri de pe teritoriul rezervației este zimbrăria, care se află la o distanță de circa doi kilometri de la poarta de acces pe teritoriul protejat, în satul Moara Domnească. Vizita la zimbrărie costă 50 de lei/matur, 30 lei/copil. Pentru traseele lungi, care pot fi parcurse cu automobilul, sunt oferite serviciile ghizilor care costă între 180 lei și 200 lei, în funcție de numărul persoanelor în grup. Cei care doresc să se odihnească, să contempleze natura și să se deconecteze de la grijile cotidiene, o pot face la pensiunea eco turistică „La Fontal” , care se află în inima Pădurii Domnești.

Pensiunea dispune de 12 locuri de cazare repartizate în două căsuțe, situate în Lacul Relief La Fontal. Căsuța dispune de toate comoditățile: duș cald, televizor, frigider, cuptor cu microunde, plită electrică, set de veselă, fierbător electric. Prețul unui loc de cazare este de 250 de lei pentru 24 de ore, închirierea unei căsuțe (6 locuri) – 1500 de lei. De asemenea, aici sunt puse la dispoziție mai multe foișoare pentru grătar. Prețul închirierii acestora este de 500 de lei. Terasele cu grătar în schimb, se închiriază cu 400 de lei. Pentru cei care vor să aibă parte de odihnă la camping, sunt puse la dispoziție corturi, sacuri de dormit, izopren și ca bonus, terasă pentru grătar la 400 de lei pentru 24 de ore. Copiilor până la 7 ani li se acordă servicii gratuite.

Locuri frumoase de văzut

Unicul loc din Moldova unde poți admira zimbrii este rezervația „Pădurea Domnească”. Cei care vin în rezervație special pentru a vedea animalele parcurg de obicei un traseu în jurul zimbrăriei, care are circa 3,5 kilometri. Cei șapte zimbri de specie europeană se află într-un ocol de câteva zeci de hectare. „În Europa sunt două subspecii de zimbru – european și caucazian. Animale cu linia pură de zimbru european se află numai în Polonia, Belarus și în Republica Moldova”, povestește directorul rezervației. De asemenea, nu departe de zimbrărie vizitatorii pot vedea și stejari de 300-400 de ani. Stejarii seculari cresc pe câteva parcele cu o suprafață totală de peste 100 ha. Nicăieri în altă parte din Moldova nu poate fi întâlnită  o asemenea grupare de arbori seculari.

Dacă ai ajuns la „Pădurea Domnească”, nu rata ocazia să vizitezi monumentul naturii Suta de Movile, un peisaj unic, originea căruia încă nu a fost determinată. Unele legende spun că aici au fost îngropați ostași încă de pe vremea domnitorilor, altele – că denivelările s-au format din cauza alunecărilor de teren. Oricare ar fi adevărul priveliștea nu va lăsa pe nimeni rece.

Un alt obiectiv care neapărat merită de vizitat sunt Cheile Butești, unde vei vedea stânci cu forme ciudate străpunse de grote și peșteri. Și desigur, nu poți rata zonei umedă a rezervației, care este formată din albiile vechi ale râului Prut și ale afluentului său, Camenca. Acolo poți urmări colonii întregi de păsări care  mișună prin stuf sau moțăie pe maluri. Valeriu Țarigradschi povestește că zonele umede sunt obiectivele preferate în special ale iubitorilor de păsări care pot urmări cu binoclul ore în șir după zburătoarele de aici. Cei care vor să viziteze principalele obiective turistice de aici sunt îndemnați să vină totuși cu automobilul, pentru că distanța dintre aceste obiective este de mai mulți kilometri.

Ce spun localnicii/oamenii care au fost

„Frumusețe”, „Foarte frumos!”,„Un loc unic atât de frumos”, sunt doar câteva dintre recenziile celor care au vizitat rezervația. „Dacă ați veni la „Pădurea Domnească” și ați sta o săptămână întreagă, să știți că tot veți descoperi și ați vedea ceva unic și frumos”, susține Valeriu Țarigradschi.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.