image
Sursa foto: Agerpres

Aproape 500 de balene au eșuat într-un golf din Tasmania: „Este cea mai mare tragedie de acest fel din lume”

Sute de balene-pilot eşuate într-un golf izolat din Tasmania au murit, însă salvatorii continuă să facă tot posibilul pentru salvarea altor câteva zeci aflate încă în viaţă, informează AFP.

În plus, alte circa 200 de balene au fost descoperite miercuri, eşuate puţin mai departe de Macquarie Harbour.

470 este numărul total al balenelor eşuate în acest vast golf închis de o strâmtoare îngustă de pe coasta de vest, sălbatică şi puţin populată, a insulei australiene.

Circa 270 de balene-pilot fuseseră descoperite luni, declanşând o vastă operaţiune de salvare, majoritatea fiind eşuate pe un banc de nisip la care se putea ajunge doar cu barca.

Directorul Departamentului pentru parcuri naturale, Nic Deka, a declarat miercuri că majoritatea cetaceelor descoperite azi în timpul unui zbor de recunoaştere aerian muriseră.

Cauzele acestor eşuări în masă a cetaceelor rămân necunoscute, scrie BBC.

Aproximativ şaizeci de persoane, inclusiv specialişti în protecţia mediului şi angajaţi ai fermelor de acvacultură învecinate, participă la operaţiunile de salvare a balenelor-pilot descoperite eşuate luni, parţial scufundate în apă, scrie digi24.ro.

„În această dimineaţă, cea mai bună evaluare a noastră este că între 50 şi 70 de balene sunt încă în viaţă", a precizat Deka, scrie Agerpres.

Marţi, salvatorii şi-au petrecut ziua în apa puţin adâncă şi rece salvând 25 de cetacee, pe care, folosind cabluri ataşate navelor, le-au escortat apoi până în larg.

„Este foarte obositor din punct de vedere fizic şi emoţional", a mărturisit Nic Deka.

Celelalte 200 de cetacee descoperite miercuri eşuaseră la aproximativ 7-10 kilometri de grupul găsit luni. De atunci, autorităţile şi-au extins zona de căutare pentru a se asigura că alte balene nu au eşuat.

Noutăţile partenerilor

comentarii: