image
Sursa foto: captură video

Câini antrenaţi să depisteze COVID, aduşi pe aeroportul din Helsinki // VIDEO

Finlanda urmează să lanseze miercuri un program-pilot cu câini care pot detecta coronavirusul la aeroportul din Helsinki. Testele voluntare canine vor oferi rezultate în decurs de 10 secunde, scrie The Whasington Post.

Și cercetătorii din țări precum Statele Unite ale Americii și Emiratele Arabe Unite studiază testele de coronavirus canine, însă procesul din Finlanda în acest domeniu este cel mai avansat. Testele voluntare canine vor oferi rezultate în 10 secunde, necesitând mai puțin de un minut din timpul călătorilor, a declarat Anna Hielm-Björkman, cercetător la Universitatea din Helsinki, potrivit The Whasington Post.

Cercetătorii de la Universitatea din Helsinki au găsit anul acesta indicații promițătoare că virusul poate fi detectat de câini. Oamenii de știință spun că doar studiile la scară largă, precum cel care va începe miercuri, pot demonstra cât de eficientă va fi metoda în practică.

La fel ca în Dubai, câinii care urmează să fie distribuiți la Helsinki vor adulmeca probe de sudoare și nu vor intra în contact cu călătorii. În Dubai, oficialii din domeniul sănătății au început din această vară să folosească câinii pentru a analiza probele de sudoare de la călătorii aerieni selectați aleatoriu, cu o precizie de peste 90%, conform rezultatelor inițiale, scrie libertatea.ro.

Schimbările în starea de sănătate pot afecta modul în care oamenii miros, spun cercetătorii. Câinii au fost mult timp apreciați pentru capacitatea lor de a adulmeca droguri și şi dispozitive explozibile, dovedindu-se, de asemenea, capabili să detecteze boli precum cancerul sau alte infecții.

Noutăţile partenerilor

comentarii: