„Pute în sistemul judecătoresc”, spune primarul Ion Ceban, după ce Judecătoria Centru a interzis Apă-Canal să debranșeze agenții ce ar fi vinovați de mirosul urât din oraș

Judecătoria Centru a interzis SA „Apă-Canal” să debranșeze agenții economici producători, ce revarsă apele uzate de la întreprinderile de producere în canalizarea publică. Anunțul a fost făcut de primarul general, Ion Ceban, care s-a arătat foarte nemulțumit de decizia instanței de judecată.

Foto: UNIMEDIA

„Pute în sistemul judecătoresc. Iar orașul se sufocă în urma unor decizii iresponsabile! După ce am decis ca agenții economici să fie pedepsiți anume în așa fel, pentru faptul încălcărilor, ce rezultă „putoarea” în capitală și le-am dat termeni concreți pentru a-și construi stații de preepurare, fapt ce ar soluționa problema, judecătorii le vin în ajutor”, a declarat Ion Ceban.

„Din păcate în ultima perioadă, tot mai des ne confruntăm cu decizii abuzive din partea unor instanțe de judecată și anume: acapararea terenurilor, permiterea construcțiilor ilegale, întoarcerea în funcții a unor persoane dubioase”, a mai adăugat edilul.

Ceban a anunțat că lista agenților economici care încalcă normele va fi făcută publică.

Decizia Judecătoriei Rîșcani, în privința unui agent economic / Sursa:Facebook/ Ion Ceban

Potrivit unui raport privind cauzele mirosului neplăcut, ce vine de la Stația de Epurare, zeci de agenți economici din capitală deversează ape uzate în sistemul public de canalizare, ce depășesc considerabil valorile maxim admisibile de concentrare de substanțe nocive, fără a fi efectuată preepurarea apelor reziduale la nivelul standardelor stabilite, înainte de deversare.

„Agenții economici deversează apele uzate nu ziua, atunci când se prelevează probele, ci în orele târzii sau dimineața, atunci când grupele mobile nu sunt în teritoriu. Directorul S.A. Apă Canal Chișinău urmează să creeze grupe mobile, să fie identificate adresele cu risc sporit, există o listă cu cel puțin 47 de agenți economici mari, care deversează ape uzate, și să fie efectuate verificări inopinate la aceste adrese, în următoarele 60 de zile, să fie informat gentul economic în momenutl prelevării probei. Deja au fost indentificați agenți economici care depășesc de 10 ori limitele admisibile, să fie expediate prescipții de remediere a problemei, în caz contrar, să fie deconectați de la sistemul public de canalizare”, declara viceprimarul Ilie Ceban, la sfîrșitul lunii august.

Ulterior, Apă-Canal informa că „una din cauzele mirosului neplăcut este deversarea, în perioada iulie-august, de către mai mulți agenți economici, în rețeaua de canalizare centralizată a apelor uzate și cantităților de deșeuri cu o concentrație sporită de substanțe proteice, utilizate preponderent la întreprinderile de prelucrare a produselor alimentare (lactate, mezeluri, băuturi alcoolice, dulciuri etc.) și cu o concentrație sporită de substanțe de detergenți și fosfați, utilizate la spălătorii, curățătorii și în industriile chimice”.

La mijlocul lunii august a fost constituit un grup de lucru care să analizeze toate circumstanțele și cine s-ar face vinovat de mirosul urât din capitală. Totodată, primarul general Io Ceban anunța că grupul de lucru va prezenta un raport amplu și propuneri concrete privind soluționarea problemei.


Pub