Alexandr Lukașenko a fost învestit în funcția de președinte, în taină, pentru a evita acțiuni de protest

Ceremonia de inaugurare a fost petrecută în incinta Palatului Independenței din Minsk, scrie tvrain.ru, cu trimitere la agenția de știri din Belarus Belta.

Potrivit sursei citate, pe 23 Septembrie, în apropierea Palatului Independenței au fost văzute mai multe mașini militare, dar și soldați, iar, mai târziu, a fost observat și cortegiul prezidențial. O zi mai devreme, canalul de Telegram Nexta anunța că este posibil ca inaugurarea Președintelui sa fie petrecută în taină, pentru a evita acțiunile de protest.

Potrivit RiaNovosti, la inaugurarea lui Lukașenko au fost prezenți câteva sute de oameni, printre care parlamentari, funcționari publici și oameni de știință, din domeniul culturii și al sportului.

Pe de altă parte, reprezentanți ai Comisiei Electorale Centrale din Belarus spun că nu sunt la curent cu inaugurarea lui Lukașenko, însă șefa organului, Lidia Ermoshina, „undeva este plecată”.

Pe 9 august 2020, în Belarus au avut loc alegerile prezidențiale. Conform rezultatelor, Alexandr Lukașenko ar fi câștigat cel de-al șaselea mandat cu peste 80 la sută dintre sufragii, în timp ce candidata opoziției, Svetlana Tihanovskaia, ar fi acumulat 10,1% din voturi. Mii de persoane au ieșit la proteste, denunțând falsificarea scrutinului prezidențial, acțiuni ce continuă până astăzi, în orașele mari din toată țara. Lukașenco spune însă că protestele ar fi unele politice, dirijate din exterior. Mai multe țări europene nu au recunoscut rezultatele acestui scrutin, cerându-i liderului de la Minsk să cedeze și să anunțe alegeri noi.


Pub