Igor Dodon: Acordul privind creditul rusesc ar putea fi semnat și ratificat în următoarele săptămâni

Șeful statului, Igor Dodon, anunță că noul acord privind creditul solicitat de la Federația Rusă, modificat de Guvern la recomandarea Curții Constituționale, ar putea fi semnat și ratificat în săptămânile ce urmează. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei ediții speciale la Moldova 1.

Foto: UNIMEDIA

„Astăzi urma să aibă loc runda de negocieri între ministerele Finanțelor al RM și cel al Federației Ruse. Cred că în următoarele săptămâni trebuie să semnăm acest acord, ținând cont de argumentele Curții Constituționale și trebuie să îl transmitem Parlamentului pentru a fi ratificat”, a declarat Igor Dodon.

„Cred că și primul acord a fost constituțional și a fost doar un moft al opoziției să blocheze un credit foarte important pentru economia RM. Acum recunosc toți că avem nevoie de acești bani. Dar noi ne conformăm deciziei CC și Guvernul a introdus modificările care au fost invocate de către Curte și l-a transmis partenerilor ruși pentru a fi semnat”, a precizat șeful statului.

Totodată, acesta a anunțat că în următoarele zile ar urma să o discuție cu conducerea de vârf a Federației Ruse, însă de la distanță, fără a se deplasa la Moscova.

La sfârșitul lunii iulie, prim-ministru Ion Chicu anunța că Guvernul va reîncepe negocierile cu Federația Rusă cu privire la creditul oferit Republicii Moldova.

Amintim că la 23 aprilie anul curent, Parlamentul a adoptat Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și cel al R. Moldova, privind acordarea unui împrumut financiar de stat în valoare de 200 de milioane de euro. Pentru au votat deputații PSRM și PD.

Tot în acea zi, Curtea Constituțională a suspendat acțiunea, după ce judecătorii Curţii Constituţionale l-au destituit pe președintele CC Vladimir Țurcan și au ales-o în această funcție pe magistrata Domnica Manole.

La 7 mai, magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțional acordul de împrumut financiar în valoare de 200 de milioane de euro, dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Asta după ce deputații Sergiu Sîrbu, Sergiu Litvinenco și Dinu Plîngău au depus sesizări la CC, în acest sens


Pub